Helikoptertender az üzemidő végén

Három-négy bevethető helikoptere van a Magyar Honvédségnek, az elöregedett járműpark lecserélését szolgáló tender kiírása mégis csúszik, a választásokig már szinte biztos, hogy nem történik semmi. Az idén lejár az orosz Mi–8 típusú közepes szállítóhelikopterek üzemideje is.

Úgy tűnik, a választásokig már nem lesz komoly előrelépés a készülődő helikoptertender ügyében, vagyis a következő egy-két hónapban még nem írják ki a beszerzésre vonatkozó pályázatot – értesült a Világgazdaság. Pedig az idő láthatóan sürgeti a kabinetet: a Magyar Honvédségnek legfeljebb három-négy, még bevethető helikoptere lehet, amelyek üzemideje egy-két éven belül szintén lejár.

Bár a honvédelmi tárca – érthető okokból – nem ad részletes tájékoztatást a magyar helikopterflotta állapotáról, sokat mondó tény, hogy nem egészen két hete  Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter egy rendőrségi helikopter fedélzetén mérte fel a helyzetet az ukrán határszakaszon. Valószínűleg tűnik, hogy nem csak a katonai helikopterekre szabják a tendert, hanem a mentőszolgálattal közös honvédségi beszerzésről dönt a kabinet. Ennek komoly előnye, hogy a több – közel két tucat – helikopter beszerzése nyomán kedvezőbb ár alakulhat ki. Ennél a megoldásnál viszont csak olyan gyártók jöhetnek szóba, amelyek több funkció – szállító, mentő és harci feladatok – ellátására képes gépek leszállítására is képesek.

Az idő sürget, hiszen a most rendelkezésre álló, orosz Mi–8 típusú közepes szállítóhelikopterek üzemideje hamarosan lejár, már csak idén teljesíthetnek szolgálatot, ezután kivonják őket a hadrendből, mert a további üzemidő-hosszabbításuk már nem lehetséges. A szintén hadrendben lévő Mi–17-esek felújítása elvben még lehetséges lenne, ám számos hátránnyal – például több tízmilliárd forintos – kiadással is járna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.