Védjegyet kaphat a búza

Pannon búza elnevezésű védjegyet hozott létre a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), hogy az extra minőségű búzát a termelők megfelelő áron tudják értékesíteni a piacon, elsősorban külföldön.

A védjegy rendszer létrehozásának gondolata már évekkel korábban  felmerült, ám a gyakorlati megvalósításra csak most került sor a  GOSZ, a Gabonaszövetség, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács,  valamint a Corvinus Egyetem összefogásával.A védjegyet használók Vancsura József GOSZ-elnök szerint az átlagárnál 10-20 százalékkal drágábban tudják majd értékesíteni terméküket.

A "pannon búza" nevet védjegy tulajdonosai a GOSZ, a  Gabonaszövetség és a Vetőmag Terméktanács. A védjegy bejegyeztetése  mintegy félmillió forintba került. A már működő rendszerről Vancsura József elmondta: már az idén  is lesz néhány százezer tonna pannon minőségű, és védjeggyel  ellátott búza a piacon. A termelőknek, akik majd a pannon búza  termelésével kívánnak foglalkozni, ez a tevékenység a korábbinál  biztosabb piaci pozíciót és nagyobb bevételt is jelent majd.

A GOSZ elnöke közölte: a szövetség azt tervezi, hogy a  későbbiekben évente legalább egy - de akár kettő - millió tonna  úgynevezett javító minőségű étkezési búza is kerül majd a magyar  magtárakba.

Egyszeri 200-250 ezer forintnyi regisztrációs  díjat kell a gazdálkodóknak befizetniük, hogy a szakértők  megvizsgálják és minősítsék a szigorú előírások alapján egy-egy termelő árumintáját. Ezt követően tagként regisztrálják a  gazdálkodót a rendszerben. A minősítést minden évben megismétlik.

A védjegy tulajdonosok döntése alapján azok a termelők, akik 2009. augusztus 20-a előtt jelentkeznek a Pannon Búza Védjegy rendszerbe, azok az első évben mentességet élveznek a pályázati díj és a védjegyhasználati díj kötelezettsége alól. A kedvezmény a 2009/10-es szezonra jelentkezőkre is érvényes.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.