Hektáronként 60 ezerre nőtt a támogatás

További 140 milliárd forintot osztanak szét az agrárgazdálkodók között területalapú támogatás jogcímén, akik így októbertől számítva hektáronként összesen 60 ezer forinthoz juthatnak - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az állam idén 4 milliárd forintból tervez földet vásárolni.

Megkezdődött az elmúlt évben esedékes területalapú agrártámogatások második ütemének kifizetése. A gazdák 140 milliárd forintot vehetnek át a következő hónapokban - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán sajtótájékoztatón Tökön.

Tavaly októbertől az év végéig az első ütemben 141 milliárd forinthoz jutottak hozzá az érintettek. A két ütemben kifizetett több mint 294 milliárdos összeg a gyakorlatban hektáronként csaknem 60 ezer forint támogatás. Ez 30 százalékkal több, mint két évvel korábban volt, s várhatóan tovább növekszik, ami az EU-n belül a magyar agrárdiplomácia sikerét is jelzi - tette hozzá a miniszter.

Most hozzávetőleg 175 ezer gazda részesül támogatásban, akiknek ily módon kevesebb hitelt, kölcsönt kell felvenniük a tavaszi munkálatok beindításához - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a gazdák döntő többsége már januárban hozzájuthat a támogatási összeghez. Ám mintegy 3000-en csak márciusban vehetik fel a pénzt. Az ő esetükben elsősorban a még zajló birtokviták hátráltatják a kifizetéseket. Megjegyezte, az igények benyújtásánál a falugazdák is segítettek, ennek eredménye, hogy a néhány évvel ezelőttihez képest a hibák száma nagyságrendekkel csökkent, tavaly már az egy százalékot sem érte el.

Kérdésre válaszolva Fazekas Sándor kifejtette: a tavalyi aszály és a Föld népességének növekedése következtében az élelmiszerárak világszerte emelkednek. Magyarországon is mérsékelt árnövekedéssel kell számolni. Féken tartásához a kormányzat is erőfeszítést tesz, és nagy jelentőséget tulajdonít az önellátás régi formái felelevenítésének, a ház körüli jószágtartás elterjesztésének is.

A miniszter szólt arról, hogy az EU-ban folynak a tárgyalások a 2014 utáni időszak támogatási rendszerének kialakítására. A magyar álláspont szerint az agrárszférának nyújtott támogatás kereteit fenn kell tartani. A gazdák megélhetéshez, az egészséges élelmiszerek előállításához erre van szükség.

 

Négymilliárdból vehet idén földet az állam

Az idén a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít földvásárlásra - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a szervezet "továbbra is a földpiac komoly szereplője kíván lenni", ezért minden olyan esetben élni fog elővásárlási jogával, amikor a hazai föld védelme azt indokolja.

Ennek szellemében az NFA 2012-ben több mint 700 hektár földdel gyarapította a nemzet földvagyonát elővásárlással, és arra törekszik, hogy a földalapba került területekből a lehető legtöbbet a földhaszonbérleti pályázati rendszerben hasznosítsák.

Az NFA-nál az MTI érdeklődésére közölték: a 4 milliárd forint, ha szükséges, teljes egészében elővásárlásra is költhető, mivel elsődleges cél a zsebszerződések megakadályozása. Az így megszerzett földet pedig - amely erre alkalmas - haszonbérletbe adják. Az NFA eddig már több mint 1400 haszonbérleti szerződést kötött több mint 23 000 hektárra.

A NFA jelezte: a 2012-es összesített adatok még nem állnak rendelkezésre működéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.