Hazavágta a Nokiát a Moody’s

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő a Baa2-es kategóriába sorolta a finn Nokia mobiltelefongyártót, s így a társaság kötvényei már csak két szinttel vannak a bóvli kategória fölött. A Moody’s a leminősítést a Nokia „erősen gyengülő” piaci helyzetével magyarázta.

A Moody’s ráadásul a további leminősítés veszélyére figyelmeztető negatív kilátást fűzte az új besoroláshoz. A hitelminősítő értékelése 3,5 milliárd euró értékű Nokia adósságállomány sorsára lehet befolyással. Wolfgang Draack, a Moody’s elemzője közleményében a Symbian mobil-operációs rendszer versenyképességének erős csökkenését kritizálta. Úgy vélte, a Windows Phone platformra történő átállás sikere is megkérdőjelezhető. Szerinte az okostelefonok piacán észlelhető árnyomás, azaz az elérhető profitkulcs szűkülése is a Nokia ellen dolgozik.

 A Moody’s a leminősítést a Nokia „erősen gyengülő” piaci helyzetével magyarázta
A shopper talking on a mobile phone passes an advert for the new Nokia N8 on Oxford Street in London, in this file picture taken September 30, 2010. Nokia planned to launch its first smartphone using Microsoft's Windows Phone 7 at the end of 2011, according to Taiwan's Commercial Times, Reuters reported on May 25, 2011, which did not identify a source. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: BUSINESS SCI TECH)

A Nokia júliusban a vártnál sokkal rosszabb, 368 millió eurós negyedéves veszteségről számolt be, miután a mobiljai iránti kereslet mind Európában, mind pedig Kínában jelentősen visszaesett. A cég ezért egymilliárd eurós takarékossági csomagot hirdetett, amely gyárbezárásokat, átszervezéseket és sokezres elbocsátásokat egyaránt tartalmaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.