Észak-Koreával közös űrügynökségben Magyarország

A ma aláírt egyezmény értelmében hazánk immáron tagja az egykor szocialista országok által 1971-ben létrehozott, moszkvai központú Interszputnyik űrügynökség üzemeltetési bizottságának is.

A nemzetközi kapcsolatok élénkítése új lendületet ad a hazai távközlési iparágnak – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)  közleménye szerint Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, a NFM és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett Interszputnyik Workshopon. A rendezvény keretén belül aláírt megállapodás révén Magyarország aktív tagjává vált a szervezet operatív döntéshozó testületének.

A helyettes államtitkár a konferencia megnyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a magas hozzáadott értéket hordozó iparágak fejlesztésének ügyét, köztük az űriparét. Az eseményen aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely biztosítja Magyarország számára az Interszputnyik Üzemeltetési Bizottságában való magyar részvételt. Így hazánk aktív részesévé válhat a szervezet működésének - fogalmaz a közlemény.

A tanácskozás résztvevői megismerkedhettek azokkal a hazai kis- és középvállalkozások számára megnyíló lehetőségekkel, amelyekkel a szervezet a részes államok kutatói és vállalkozásai közötti együttműködést segíti elő az űrtávközlés területén. A konferencián részt vett és előadást tartott Viktor Vescsunov, az Interszputnyik ügyvezető igazgatója is.

Magyarország alapító tagja az 1971-ben létrejött szervezetnek, amely mára huszonhat tagországot tömörít. A szervezet célja az, hogy a tagállamok az űrtávközlési, elsősorban műsorszóró-kapacitásukat együttműködve, egymás hasznára építsék ki és gondozzák. A nemzetközi szervezetet irányító Tanács és Üzemeltetési Bizottság ülésének idén tavasszal Budapest ad helyt. A közlemény végén megjegyzik, Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagságára is törekszik.

Az Interszputnyikot 1971-ben alapította Moszkvában a Szovjetunió a baráti Lengyelországgal, Csehszlovákiával, Kelet-Németországgal, Magyarországgal, Romániával, Bulgáriával, Mongóliával és Kubával karöltve, válaszul a nyugati hatalmak hasonló szervezetére. A tagság mára olyan államokkal bővült ki, mint például Afganisztán, Azerbajdzsán, Kambodzsa, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Laosz, Mongólia, Nicaragua, Szíria, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Vietnam, Jemen vagy Észak-Korea.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.