Haza és Haladás: "új válság" van Magyarországon

Az elmúlt három év unortodox gazdaságpolitikája új válságot okozott Magyarországon. Ezt az Európai Bizottság (EB) jelentése is alátámasztja – írja a Haza és Haladás.

Szegényedő ország, zsugorodó gazdaság, gyengülő forint, leálló beruházások és növekvő munkanélküliség – ezt hozta eddig, és ebből ígér még többet Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikája – hangoztatja a Haza és Haladás (HH) mai közleménye. A HH által már jelzett új válságot támasztja alá az Európai Bizottság reggel nyilvánosságot látott jelentése - teszik hozzá.

Utóbbi alapján kijelenthető, hogy Magyarország újra válságban van: a magyar gazdaság állapota rosszabb, mint 2010 tavaszán volt, amikor a válságkezelő kormány átadta hivatalát Orbán Viktornak.

Az EB anyagából egyértelműen kiderül, hogy az Orbán-kormánynak nem sikerült megnyernie azt a harcot, amelyet az államadósság ellen hirdetett, és amelynek érdekében minden mást feláldozott, még a polgárok magán-nyugdíjpénztári megtakarításait is felélte. Az államadósság idén a nemzeti össztermék 78,7 százalékáig emelkedhet vissza.

Az EB jelentése alátámasztja a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány által már többször jelzett forgatókönyvet, amely – a mai gazdaságpolitika változatlansága mellett – hazánkra vár 2013-ban és 2014-ben. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a tavalyi, 1,7 százalékos gazdasági visszaesés után idén is zsugorodás vár a magyar gazdaságra, és jövőre, 2014-ben is csak stagnálással, egy helyben topogással számolhatunk.

Az idén 1,1 százalékkal esik vissza a lakosság fogyasztása, ami nem független attól, hogy a fogyasztást terhelő adók növekedése miatt a forint idén is tovább veszít értékéből: az infláció várható mértéke a 4 százalékot is meghaladja majd.

A járulékcsökkentő program sikertelensége és a rosszul végrehajtott rezsicsökkentés miatt leállnak a beruházások, ami negatív hatással lesz a munkaerőpiacra is. Szakértői konszenzus szerint a magyar munkanélküliségi ráta a magas, 11 százalék körüli szinten áll be, miközben a foglalkoztatottak száma sem nő.

Ha Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek mázlija lesz és egyetlen új, külső kockázat sem leselkedik idén a magyar gazdaságra, 2013-ban akkor is 350 milliárd forintos lyukat kell betömni ahhoz, hogy a hiány a maastrichti kritériumnak megfelelő, 3 százalék alatti szinten maradjon. Nem is beszélve a kormány által kitűzött 2,7 százalékos hiánycélról, ami további 90 milliárd forintos kiigazítást igényelne.

Az EB még a Haza és Haladás előrejelzésénél is pesszimistább forgatókönyvvel számol: Brüsszel szerint a mai gazdaságpolitikával idén és jövőre is 3 százalék fölötti hiány vár Magyarországra.

Mindez azonban a tartalékok zárolásával és törlésével már nem megoldható, mert az Orbán-kormány már megkezdte az ország tartalékainak a felélését.

Magyarország 2010 után új válságban van, amelyet nem külső erő, nem az előző „nyolc év”, hanem kizárólag az unortodox gazdaságpolitika okozott: a válság sikeres kezeléséhez kormányváltásra és jó kormányzásra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.