Hawaiin vesz szigetet a multimilliárdos

Az Oracle szoftvercég alapító-vezérigazgatója, Larry Ellison megveszi Hawaii hatodik legnagyobb szigetét, a vételár több százmilliárd dollár. Előbb azonban meg kell szereznie Lanai vezetőinek jóváhagyását is. Nem lesz nehéz dolga.

A világ hatodik leggazdagabb embere, az amerikai Oracle üzleti szoftvergyártó óriáscég alapítója él-hal a vízi sportokért, így semmi különös nincs abban, hogy ideális „bázisként” kiszemelte magának Hawaii hatodik legnagyobb szigetét, a 365 négyzetkilométeres festői szépségű Lanait.

Larry Ellison Oracle-vezér a vitorlázás megszállottja, saját csapatával rangos versenyeken is részt vesz.
Larry Ellison, co-founder and chief executive of Oracle Corporation, sails with skipper James Spithill (L) on the Oracle Racing Spithill boat before the match racing semi-finals of the America's Cup World Series sailing in San Diego, California November 18, 2011. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES - Tags: SPORT YACHTING BUSINESS)

Larry Ellison a jelenlegi tulajdonostól, a Castle & Cooke nevű cége révén meggazdagodott David Murdocktól veszi meg a szigetet. A ma 89 éves Murdock 1985-ben vásárolta meg a földterületet, de nem költözik el, ugyanis azt a kétszázaléknyi részt megtartja magának, amelyen a birtoka van.

Mi több, továbbra is aktív szerepet akar játszani a sziget felvirágoztatásában, s az itt élők javát akarja szolgálni. Lanai egyébként arról is híres, hogy 1994-ben itt esküdött egymásnak örök hűséget Bill és Melinda Gates.

A felek a vételárat nem közölték, bennfentesek sok százmillió dollárra teszik a sziget értékét. A vételár előteremtése nem okozhat gondot Ellisonnak, akinek vagyonát a Bloomberg 36,4 milliárd dollárra becsüli.

A szigeten jelenleg két szálloda és két golfpálya van klubházzal együtt. Tengerpartja 75 kilométer hosszú, a szomszédos szigetekről helikopterrel vagy kisrepülővel érhető el, de természetesen hajókikötője is van. Közel hétszáz kilométeres úthálózatának mindössze 3 százaléka burkolt, a többi földút. Szemaforok értelemszerűen nincsenek a 3200 lakosú szigeten, amelyet az idei első negyedévben 26 ezer turista keresett fel.

A sziget kormányzója, Neil Abercrombie szerint Ellisonnak Hawaii, az óceán és a vitorlázás iránti rajongása közismert, ezért személy szerint nem látja akadályát a tulajdoncserének. Különösen azért, mert Ellison hosszú távú fejlesztési terveket hozna a szigetre – írja a Bloomberg.

Ahhoz, hogy az üzlet létrejöhessen, a szigetet irányító háromtagú bizottság kétharmados támogatása szükséges. A bizottságnak az alapján kell megfellebbezhetetlen döntését meghoznia, hogy a váltás mennyire szolgálja a helyiek érdekeit.

A jóváhagyás azonban borítékolható, hiszen Neil Abercrombie és a hozzá hű másik bizottsági tag támogatja Ellisont, így a harmadik tag sem torpedózhatja meg egyedül az üzletet. Annál is inkább, mert az ő mandátuma júniusban lejár, s helyére éppen Abercrombie nevezhet ki utódot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.