Havonta háromezer cég tűnik el

Elképesztő ütemben szűnnek meg a cégek Magyarországon, több mint 60 százalékkal növekedett a törölt vállalkozások száma – jelentette az Opten. November és január között havi átlagban mintegy háromezer cég szűnt meg.

Az elmúlt három hónapban 8783 cég megszűnését regisztrálta a nyilvántartási adatokkal foglalkozó Opten Informatikai Kft. Közlésük szerint november és január között havonta átlagosan 2927 vállalkozást töröltek a cégbíróságok, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. 

Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója szerint önmagában nem lehet negatív jelenségnek minősíteni a cégek megszűnését, hiszen a magyar gazdaságban a vállalkozások nagy száma egészségtelenül szétaprózódott tőkeszerkezetet mutat. A megszűnések ilyen mértékű növekedésénél azonban már érdemes a cégek életpályáját komolyabb elemzés alá vonni. A tendenciát előrevetítve ugyanis az adódik, hogy idén akár 45 ezer céget is törölhetnek, ami az összes bejegyzett társas vállalkozás 7 százaléka. Szerinte ilyen mennyiség esetén csak a cégmegszűnések egy része magyarázható csak az egészséges megtisztulással, a már korábban magára hagyott, kiürített vállalkozások megszűnésével, a folyamat arra utal, hogy „a jelenlegi rossz gazdálkodási környezet kárvallottjai” is szép számmal ott vannak a megszűnő vállalkozások között.

Az elmúlt három hónapban folyamatosan csökkent a működő cégek száma is: immáron 3200-al kevesebb a működő vállalkozás Magyarországon. Ez a szakértő szerint nem feltétlenül aggasztó jelenség, abból következik, hogy az alapítások száma tavaly április óta nem érte el a havi háromezret, holott régebben havonta átlagosan négyezer új céget is bejegyeztek Magyarországon. Ez az Opten szerint azt mutatja, hogy a komolyabb ellenőrzés képes elejét venni a cégvezetéstől eltiltottak újabb és újabb próbálkozásainak.

Januárban tovább csökkent a felszámolások és a végelszámolások száma. Előbbiből 1554-et, utóbbiból 1106-ot tettek közzé a cégbíróságok, ami jelentős visszaesés a 2012 első felében megszokott havi két-három ezres értékekkel szemben. A jelenség nem a gazdasági folyamatok alakulását tükrözi, hanem a cégtörvény tavalyi módosításának következménye, amely megszüntette a hatóságok által indítható – gyakran felszámolásba átforduló – kényszer-végelszámolásokat. A kényszer-végelszámolás helyét az egyszerűbb kényszertörlés vette át, amiből viszont csak akkor lesz felszámolás, ha az adós cég vagyona legalább a felszámolás költségeit fedezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.