Havi 800 euró lehet a finn alapjövedelem

A finn kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A juttatás, amely kiváltaná az összes többi szociális támogatást, a tervek szerint havi 800 euró lehet.

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden lakosnak járó állampolgári alapjövedelmet. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (azaz 250 ezer forintos) adómentes jövedelemre tesz javaslatot - írja a napi.hu.

A bevezetésre több szakaszban kerülne sor. Első körben 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás.  A KELA végleges javaslata jövő novemberre várhat, azonban a szakemberek szerint kérdéses, mégis hogyan finanszírozhatja ezt Finnország. A GDP ugyanis 2012 közepe óta majdnem folyamatosan zsugorodik, és egyelőre nem tudni, mi hozhatná vissza a növekedést. A 800 eurós alapjövedelem pedig évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.

Többen is próbálkoznak az alapjövedelem bevezetésével

Svájcban jövőre tartanak népszavazást az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről, ott a kormány és a parlament is az elutasítás mellett kampányol.  

Szintén 2016-ban indítanának kísérleti alapjövedelem-programot a hollandiai Utrechtben és néhány más településen is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.