Havazás: több ezer kárbejelentés a biztosítóknál

Máris több ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a hétvégi hóviharok miatt. Az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbalesetek károsultjai kivételesen saját kgfb-biztosítójukhoz fordulhatnak.

Kivételesen akár saját kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójuknál is bejelenthetik kárukat azok, akik csütörtökön az M1-es és az M7-es autópályákon bekövetkezett tömegbalesetekben szenvedtek el valamilyen kárt – erről állapodtak meg a hétvégén a kgfb-vel foglalkozó biztosítók vezetői. A károk felmérését az a biztosító végzi el, amelyhez - az ügyfél választása szerint – a káresetet bejelentették - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A casco-biztosítással rendelkezők számára a kárfelmérést casco-biztosítójuk végzi.

Az általános gyakorlat szerint egy közúti balesetnél az érintett felek kitöltik a „baleseti bejelentőt”, és ezt követően a károsultnak a károkozó felelősségbiztosítójához kell fordulnia. Ott történik meg a kár felmérése és a kárrendezés is. A múlt csütörtöki tömegbaleseteknél a körülmények valószínűleg nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt nem történhetett meg a körültekintő nyomrögzítés, a körülmények részletes, helyszíni vizsgálata sem. Emiatt a felelősségi jogalap megállapítása a szokásosnál jóval bonyolultabb lesz - hívja fel a figyelmet a szövetség.

A felelősségi jogalapok mielőbbi megállapítása érdekében a balesetben érintettek biztosítóinak illetékes szakértőiből álló operatív csoport alakul. E csoport kiegészül személybiztosítási, szállítmánybiztosítási és - mivel az eddigi információk szerint külföldi gépjármű is részese volt a tömegbaleseteknek -, nemzetközi kárrendezési szakemberrel is. Az operatív csoport szakemberei kísérlik meg rekonstruálni a baleseteket, döntenek a felelősség jogalapjáról annak érdekében, hogy a kárt szenvedettek mielőbb hozzájussanak a kártérítéshez.

Az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbaleseteken túl is sok munkát adott a biztosítóknak a rendkívüli időjárás. Az Allianzhoz például a hétvégén az interneten folyamatosan érkeztek a havazással és a viharos széllel összefüggő kárbejelentések, így vasárnap estig közel 500 megkeresést kapott a társaság. A károk döntő többsége viharkár, melyből 250 érkezett, továbbá 180 beázáskár. Ezen kívül élelmiszerromlás és hónyomás károk érkeztek, összesen mintegy 70. Az ingatlanokban keletkezett kár mértéke meghaladhatja a százmillió forintot.

Területileg a legtöbb kár Vas, Somogy, Győr-Sopron, Veszprém, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod megyékből érkezett az Allianzhoz. A rendkívüli időjárás miatt nagyon sok településen napokig nem volt áramellátás, emiatt leolvadtak a fagyasztók és a benne tárolt élelmiszerek megromlottak.

Az Allianz esetében az ALA lakásbiztosítási szerződések ezt a kárt csak akkor fedezik, ha az ügyfél erre kiegészítő biztosítást kötött, míg az All Risks ALA lakásbiztosítási szerződések és az Allianz Online Otthonbiztosítás Optimum és Komplex szerződések fedezik a hűtők és fagyasztók leolvadása okozta károkat.

A szerződési feltételek alapján a nyolc órát meghaladó áramkimaradásról a szolgáltatótól kért igazolást kellene benyújtani. A katasztrófahelyzetre való tekintettel a március 18-22. között érkező bejelentések esetében azonban az áramszolgáltatók jelzése alapján érintett települések esetében az Allianz eltekint a szolgáltatói igazolás benyújtásától. Minden egyéb település esetében a társaság a szerződési feltételek alapján jár el – hívta fel a figyelmet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Mivel a szélsőséges időjárás az egész országot érintette, így a bejelentések száma a több ezres nagyságrendet is elérheti. A közlekedési nehézségek megszűnéséig a vagyonkárok felmérésére hétvége óta az Allianz megerősítette az alternatív kárrendezési eljárásokat. Szükség esetén szakértőket irányít át és a szakértői hálózatba eseti szakértőket is bevon, így a megnövekedett bejelentéseket is gyorsan meg tudja szemlézni – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.