Hatvanmilliárdos hitelből fejleszt a Telekom

Hatvamilliárd forint hitelt vett fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) a Magyar Telekom. A megállapodás szerint a hitelt a jövőbeni vezetékes és mobil szélessávú hálózatfejlesztési projektjek finanszírozására fordítják.

A Magyar Telekom közleménye szerint a szerződést Christopher Mattheisen vezérigazgató és Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes, illetve az EIB részéről Baranyay László alelnök írták alá. A magyar távközlési cég a 200 millió eurós (közel 60 milliárd forintos) hitelt a Deutsche Telekom AG-n, mint pénzügyi közvetítőn keresztül veszi fel az EIB-től. A hitel forintban denominált, futamideje 5 év.

A hitelfelvétel célja Magyar Telekom távközlési hálózatainak korszerűsítése és további fejlesztése, aminek nyomán országszerte jelentősen bővül a vezetékes (VDSL, FTTH, ED3) és mobil (3G és 4G) szélessávú infrastruktúra elérhetősége. A hitelből finanszírozott hálózatfejlesztési projektek megvalósítására a 2014-2016 közötti hároméves időszakban kerül sor.

A projektek keretében a lefedettség növelése mellett sor kerül a vezetékes és mobil hálózatok kapacitásának bővítésére, továbbá az érintett informatikai rendszerek fejlesztésére is, hogy azok meg tudjanak majd birkózni a felhasználók számának emelkedése és a 4G-képes okos eszközök gyors terjedése nyomán a következő években várható adatforgalom-növekedéssel.

A luxembourgi székhelyű Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió hosszú futamidejű hiteleket biztosító intézménye, amelynek tulajdonosai az EU tagállamai. Az EIB hosszú lejáratú finanszírozást biztosít megalapozott beruházási célokra, hozzájárulva az EU által kitűzött célok eléréséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.