Hatszázmilliós veszteség az állami közműnél

Az állami energiacégeknél jóval több hasznot értek el tavaly a külföldi tulajdonú hazai hálózatok, amelyek – a Fidesz fogadkozásaival ellentétben – nyugodtan ki is lapátolják nyereségüket. Míg az E.ON 14 milliárdot visz haza, a „nonprofit” nemzeti közmű veszteséges.
A külföldi tulajdonú energiaszolgáltatókhoz képest egyelőre nem muzsikál túl jól a nemzeti közmű: az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató közel hatszázmillió forint veszteséggel zárta 2015-öt – derül ki a Miniszterelnökség irányítása alatt álló, tavaly alapított közműtársaság tegnap leadott 2015-ös adataiból.

Egy fokkal jobban ment a szekér az ENKSZ irányította Főgáznak: a Tigáz körzetén kívül valamennyi lakossági fogyasztót gázzal ellátó, valamint a fővárosi gázvezetékeket üzemeltető, immáron teljesen állami társaság nyeresége 1,2 milliárd forintról 2,7 milliárd forintra dagadt.

A külföldi tulajdonú hazai energiacsoportok – hat évvel a „fülkeforradalom” után – továbbra is jóval több hasznot zsebelhettek be. A kiterjedt gáz- és áramhálózatokat üzemeltető, területén fogyasztóit árammal is ellátó E.ON Hungária tulajdonosa, a német E.ON konszernhez tartozó E.ON Beteiligungen GmbH a zrt. tavalyi 14,3 milliárd forintos nyeresége szinte egészét, 14 milliárdot hazavitt. Ez ugyanakkor bizonyos szinten önmegtartóztatás, hisz az energiaszolgáltató tavaly éppenséggel 29 milliárd forint osztalékot fizetett 2014 után. Igaz, azt akkor közel 40 milliárdos nyereségből lekanyarítva tízmilliárdot a cégben hagytak.

Nem panaszkodhat az EDF Démász francia tulajdonosa sem: a 2014 után felvett 6,3 milliárdos osztalék után idén is hazavittek mintegy hárommilliárdot. A csökkenő tulajdonosi pénzéhség mellett az is egyfajta megnyugvás jeleit mutatja, hogy míg tavaly a 2,8 milliárdos nyereség mellett az osztalékhoz a megtakarításokból is hozzá kellett csapni 3,5 milliárdot, addig idén a kívánt összeg elérése érdekében "csak" félmilliárddal könnyítették a trezort.

A német RWE irányítása alatt álló Elmű a 2014-es 3,8 milliárdos és a 2015-ös 2,3 milliárdos nyereség után egyaránt 7,3-7,3 milliárd forint osztalékot fizetett. Ez itt is fix háttérelszámolási szabályokra utal. Ennek érvényesítéséhez viszont idén tavalyhoz képest értelemszerűen többet, 3,5 milliárd helyett ötmilliárdot kellett kiemelniük a malacperselyből. Az egyazon csoporthoz tartozó ÉMÁSZ 2014 után 5,3 milliárdos nyereségből 2,7 milliárdos, a tavalyi év után pedig ötmilliárdos nyereségből 3,4 milliárdos osztalékot fizetett tulajdonosainak.

A gáziparban jóval sanyarúbb az összkép, de a fejlemények mégis kedvezőek. A 2014-ben még közel 15 milliárdos veszteséget felmutató Tigáz 1,6 milliárdos mínusza évtizedek óta a legkedvezőbb adat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.