Hatszázmilliárd eurós tőkeemelési kényszer a bankoknál

Mintegy 600 milliárd eurónyi saját tőke hiányzik a világ bankjainál, hogy a Bázel III néven elfogadott, új, nemzetközi banki tőkemegfelelési szabályozásnak eleget tegyenek - idézték a hét végén a jelentősebb német gazdasági lapok az erről megjelent bázeli tanulmányt.

A vizsgálatok során becsült 602 milliárd euróból - amelyet 2019-ig kellene "feltölteni" - az európai bankoknál 291 milliárd euró hiányzik.A bázeli tanulmány, a bankok tavaly évvégi helyzetét véve alapul, azt találta, hogy a vizsgált nagybankoknak 577 milliárd, a kicsiknek 25 milliárd eurónyi saját plusztőkére lenne szükségük a Bázel III egyezmény feltételeinek teljesítéséhez. A vizsgálatba 23 ország 263 bankját vonták be, ebből 21 európai országból 246 bankot vizsgáltak..

A világ központi bank- és pénzügyifelügyelet-vezetőinek Bázeli Bizottsága szeptember közepén hirdette ki az új nemzetközi szabályokat a bankok tőkemegfelelési mutatóinak szigorítására. A megbeszélések színhelyéről Bázel III-nak nevezett intézkedéseket a kormányok, parlamentek dolga lesz törvénybe iktatni fokozatosan, 2019-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.