Hátrébb vonják Orbán tokaji erős emberét

Újra lesz hagyományos igazgatóság és felügyelőbizottság a tokaji állami borkereskedő cégnél, a Grand Tokaj Zrt.-nél, s a vállalatnál már korábban ismert nevek is felbukkanhatnak a cég vezetésében. Az eddigi speciális, ügydöntő felügyelőbizottságot (üfb) egy múlt heti határozattal szüntette meg a kormányfő, utasítva a fejlesztési minisztert és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t a testület visszahívására.

Évekig Tombor András szava sokat számított Tokaj-Hegyalján, most hátrébb vonják
Évekig Tombor András szava sokat számított Tokaj-Hegyalján, most hátrébb vonják

Augusztus elejétől a cég visszaáll a hagyományos irányítási struktúrára: a menedzsment munkáját az igazgatóság mandátumával végzi, a felügyelőbizottság visszaáll a hagyományos kontrollszerepre. A kormányfő lépése még akkor sem meglepő, ha a cég eddigi erős embere, Tombor András egykori biztonságpolitikai tanácsadója, aki 2012 óta bábáskodik a cégnél. Legfeljebb a lépés időzítése adhat okot meglepetésre: az üfb elnökeként a cég irányítójának számító üzletember viszonya egyes befolyásos hegyaljai emberekkel hónapok óta feszültnek mondható. Forrásaink szerint Orbán Viktor békét akar Tokajban.

Tavaly októberben sokan annak tudták be, hogy Tombor távozott a Tokaj Fejlesztési Tanács éléről, hogy sok lényeges kérdésben különbözött a véleménye Szepsy István sztárborászétól, akiről úgy hírlik: szava lényegé­ben akadálytalanul ér el a kormányfőhöz és Lázár János kancelláriaminiszterhez. Ekkor lett a fejlesztési tanács elnöke Héjj Dávid, Lázár János egykori kabinetfőnöke.

A nézeteltérést az állami cég fejlesztései gerjesztik: a hűtött tartálycsarnokot nem számítva 17 milliárd forintnyi beruházást hajtanak és hajtottak végre, építettek palackozóüzemet és turisztikai létesítményeket, valamint tervben van egy hatalmas feldolgozó kivitelezése is. A beruházások befejezését 2017-re tették. Bizonyos tokaji körökben kiverte a biztosítékot az 1,8 milliárd forintos nemzetközi marketingkutatás és az is, hogy a céget a felső kategóriába pozicionálta volna a vezetés. Ez indokolta a Grand Tokajra való névváltást. Tény: a cég alaposan ráfordult a minőségi termelésre, kitisztították a portfóliót, a termelőket a minőségi alapanyagok előállítására ösztönözték, s első látásra nem is ez okozta a forradalmat az apró borvidéken, hanem a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés. Az új menedzsment feladata egyébként nem lesz gyökeresen más: Héjj Dávid korábban nyilvánosan beszélt arról, hogy a cég elsődleges feladata annak elősegítése, hogy külföldön még több és még jobb minőségű Tokajit igyanak az emberek. Ehhez azonban a vállalat gazdálkodását rendbe kell tenni, mert az alaposan megromlott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.