Karácsonyra kapnak 10 percet a T-Mobile ügyfelei

Részletes jelentést kért a hírközlési hatóság a T-Mobile-tól a pénteki üzemzavarról, ez alapján pedig vizsgálatot indít. Karácsony és szilveszter között beszélhető le az a 10 perc, amit a cég az eset miatt biztosít minden előfizetőnek.

Mint korábban megírtuk, a T-Mobile 10 ingyen, hálózaton belül lebeszélhető percet ajánlott minden előfizetőnek, "kompenzálandó" a pénteki üzemzavar miatt elsznvedett kényelmetlenségeket. Ma a T-Mobile közleményben tudatta, hogy 2009. december 24-én 0 órától 2009. december 31-én 24óráig használhatók fel a díjmentes percek. Csak azok az ügyfelek jogosultak a kedvezményre, akik már december hetedikén aktív előfizetéssel rendelkeztek.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság részletes jelentést kért a pénteki üzemzavarról, és ezt várhatóan még ma megkapja a T-Mobile-tól. Ez jelenti majd a hivatalos vizsgálat alapját - mondta lapunknak Pataki Dániel, az NHH elnöke. A vizsgálatban kell meghatározni, pontosan melyik jogszabály vonatkozik a pénteki eseményekre, majd ez alapján lehet megállapítani, hogy milyen kötelezettség terheli (vagy nem terheli) a Magyar Telekomot. E tekintetben figyelembe kell venni az egységes hírközlési törvényt, egy 2003-as miniszteri rendeletet, valamint a társaság általános szerződési feltételeit. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a cég szabályozása harmonziál-e a magyar törvényekkel. Az NHH két hét múlva tájékoztat a részletekről.

Pataki Dániel, az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG) elnökeként a mai sajtóbeszélgetésen szólt arról is, hogy az Európai Parlament jóváhagyásával megszületett az EU távközlési szabályozásának keretirányelve, amely több éves folyamat végét jelenti. A jogszabályt a hónap közepén hirdetik ki, s az egyes országoknak 18 hónapjuk van arra, hogy a szabályozást átültessék a nemzeti joggyakorlatba. Az elnök szerint az új jogszabállyal alapvetően nem változott az EU szabályozásának logikája, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy ez jobban kövesse a technológia fejlődését.

A legfontosabb konkrét változások a szabályok szerint a személyes adatok védelme tekintetében várhatók. Például arról, hogy a távközlési szolgáltatók kötelesek bejelenteni a nemzeti hatóságoknak a hálózati biztonság sérelmét - amelyeket a jelenlegi gyakorlat szerint igyekeznek minél inkább titokban tartani. Ha ilyen esetben esély van arra, hogy ez erlőfizetők adatai is illetéktelen kezekbe kerülhetnek, akkor a hálózatot működtető cégeknek értesíteniük kell az ügyfeleiket, s tanácsokkal kell ellátni őket a tekintetben, hogyan akadályozhatják meg az adataikkal való esetleges visszaéléseket.

Az utóbbi idők külföldi esetei - amikor telefonos cégektől loptak el ügyfél-adatbázisokat - alapján beépített kitétel, hogy a szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az előfizetők személyes adataihoz csak az arra felhatalmazással bíró személyek férhetnek hozzá.

A felhasználók a szabályozás hatályba lépését követően sokkal védettebbek lesznek a spamek, azaz a kéretlen elektronikus levelek ellen. Az új törvények szerint csak a felhasználó előzetes beleegyezését követően lehet reklámlevelet küldeni valakinek, s ehhez a feltételhez köti a jogszabály a cookie-k telepítését is. A felhasználók magatartását figyelő internetes alkalmazások telepítése ma csaknem automatikus. Biztosítani kell a reklámlevelek lemondásának a lehetőségét is, valamint szigorúan tilos lesz olyan mailek továbbítása, amelyek jogsértő tartalmakra vezető linkeket tartalmaznak, mint a kalóztartalmak vagy éppen gyermekekről készült pornográf tartalmak.

Sok vitát váltott ki, az, hogy a szerzői jogokat sértő felhasználók internet-hozzáférését korlátozhatják-e. E vita miatt a jogszabályt késve fogadta el az Európai Parlament. A kialakult kompromisszum Pataki Dániel szerint jó egyensúlyt talált az internethasználat szabadsága és a szerzői jogok garantálása között. Kérdéses ugyanakkor, hogy konkrétan milyen szabályok lépnek majd életbe az egyes országokban. A szabályozás ugyanis csak azt írja elő, hogy csakis „tisztességes eljárást" követően lehet korlátozni valakinek a hozzáférését.

Ez azt jelenti, hogy meg kell hallgatni a fogyasztót az intézkedést megelőzően, valamit azt, hogy az illetőnek legyen felülvizsgálati lehetősége. Ugyanakkor arról nem esik szó a szabályozás szövegében, hogy milyen szervezetnek kell lefolytatnia ezt az eljárást - bíróságnak, hatóságnak vagy erre jogosított civil szervezetnek. Vagyis az egyes országoknak komoly mozgásteret biztosítanak e tekintetben, a rendszer működését azonban 18 hónap alatt ki kell dolgozni.

Magyarországon nem hoz érdemi változást az, hogy számhordozás esetén 24 órában maximálják azt az időt, amikor a szám nem használható technikai okok miatt. Ez hazánkban jóval szigorúbb, jelenleg 4 óra. A tervek szerint a hűségnyilatkozatokkal maximum 24 hónapra lehet röghöz kötni az ügyfeleket.

A T-Mobile rendszerirányítójában beizzították a 4G-t is
XI. kerület Kaposvár utca. számítógép, monitorok, kijelzők, telefon társaság, mobil,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.