Hatmilliós hitellel veszik a lakásokat

Miközben vidéken egyre többen vesznek fel hitelt a lakásvásárlásukhoz, Budapesten nem változott, továbbra is 75 százalék a készpénzes vevők aránya – derül ki a Duna House ezen új, érdekes trendre rávilágító elemzéséből.

Tavaly szeptemberben még csak minden negyedik lakás vételárának kifizetéséhez vettek igénybe banki kölcsönt a vásárlók, idén februárban és márciusban már minden harmadik lakóingatlant részben hitelből vettek meg. A hitelből vásárlók aránya tehát országosan lassan, de biztosan növekszik, de jelentős területi különbségek bontakoztak ki – jelzi a Duna House ingatlanközvetítő.

A fővárosban tavaly szeptember óta nagyjából állandó arány (25%) a hiteles vevőkéNyugat-Magyarországon már mérhető az emelkedés, ott ugyanezen idő alatt 25-ről 30% fölé kúszott a hitelesek aránya. A legnagyobb emelkedés, ezáltal meglepetés Kelet-Magyarország, ahol meredek a trend: a tavaly szeptemberi  30%-ról mostanra 50%-ra nőtt a hitelből vásárlók aránya.

Emelkedett a felvett hitelek átlagösszege is, miközben a Duna House árindexe nem mutatott emelkedést az elmúlt fél évben, vagyis a lakásárak stagnálnak. Tavaly szeptemberben a folyósított lakáshitelek országos átlaga 5,4 millió forint volt, ez az év végére megközelítette az 5,8-at, idén márciusban pedig nem sokkal, de átlépte a 6 milliót forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.