Hatmillió turista "köddé vált" Spanyolországban

Spanyolországban 11,8 százalékkal csökkent a turisták száma az első öt hónapban a tavalyihoz képest. Az év egészére a kormány 10 százalékos csökkenésre számít, amihez fogható még nem fordult elő a spanyol idegenforgalom történetében.

Spanyolországban a másfél millió embert foglalkoztató idegenforgalom adja a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. A szakma a korábbi években hozzászokott, hogy évről évre dőlnek a vendégszám-  és bevételrekordok. Tavaly közel 60 millió turista érkezett, Spanyolország ezzel a második legkedveltebb úti cél volt az egész  világon. Idén az első öt hónap adatai alapján már csak a harmadik, Franciaország és a második helyre került Egyesült Államok mögött.

Az építőipar után így már a második kulcsfontosságú ágazat  jutott válságba. "Ha leáll az egyik hajtómű egy repülőn, a másik még csak-csak elviszi a gépet, de ha mindkettő leáll, akkor nagyon veszélyes helyzet keletkezik", kommentálta az El Mundo című lap a friss idegenforgalmi adatokat

Szakértők szerint a visszaesés nem csupán a globális gazdasági  válság következménye, hanem a "monokulturális", a tengerparti  üdülésre épülő szerkezet is okolható

- Nem a strandokon nyaraló kispénzű turistákra kellene  koncentrálni - mondta a lapnak Josep Oliver közgazdász, aki szerint kitörési pont lehet a kongresszusturizmus és a kulturális turizmus. Jó példa az egykori iparváros, Bilbao, amelynek 1997-ben átadott kortárs művészeti központja, a Guggenheim Múzeum évente bő egymillió  látogatót fogad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.