Hatmilliárdos Mavir-osztalék az államnak

Az állami Magyar Villamos Művek osztalékként teljes egészében felveszi a tulajdonában lévő, az áramrendszer egyensúlyáért felelős Mavir tavalyi hatmilliárdos nyereségét.

A 2010-es évi gazdálkodása után 123 milliárd forint feletti árbevételéből közel 6 milliárd forint osztalékot fizet tulajdonosa, az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. részére a központi villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítást végző Mavir Zrt. - közölte lapunkkal a társaság.

A Mavir közgyűlése a fő tulajdonos MVM előterjesztésére változtatásokat hajtott végre a Mavir tisztségviselőinek körében.

Tegnap a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. megtartotta évzáró rendes közgyűlését. A tulajdonosok elfogadták a társaság 2010. évi gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről készített beszámolóját és üzleti jelentését.

A közgyűlés a társaság 2010. évi mérlegét és eredménykimutatását 399,8 milliárd forint mérleg-főösszeggel és 5,9 milliárd adózott eredménnyel elfogadta.

A vállalat értékesítésből származó nettó árbevétele 123,3 milliárd forint volt.

A közgyűlés elrendelte, hogy a társaság a 2010. évi adózott eredménye terhére fizessen 5,8 milliárd forint osztalékot a társaság részvényeseinek. A cég 99,98 százaléka a Magyar Villamos Művek tulajdonában áll, a fennmaradó rész pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-é.

A közgyűlés visszahívta az igazgatóságból Csomai Kamillát. A testület tagja lett Bács Zalán, az MVM Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese.

Békési Zsófia 2011. március 10-i hatállyal lemondott a Mavir felügyelőbizottsági tagságáról, Bakai Lehel munkavállalói képviselő tagsága nyugdíjba vonulása miatt megszűnt, Decsi Gábort pedig visszahívták. A közgyűlés helyükre Károlyi Imrét, Juhász Albint és Csomai Kamillát választotta meg.

A közgyűlés elhatározta, hogy a Mavir ZRt., mint az - áramkereskedelmi rendszert működtető - HUPX Zrt. alapítója, a HUPX Zrt.-nél 360 millió forintos tőkeemelést hajtson végre, valamint 65 millió forint értékű pénzeszközt bocsásson a HUPX rendelkezésére.

A Mavir alaptevékenységeit változatlanul magas színvonalon kívánja ellátni. Emellett kiemelt feladatának tartja, hogy eleget tegyen az új villamosenergiáról szóló törvényben és az EU III. energiacsomagban foglalt előírásoknak - zárul a közlemény.

Az EU III. energiacsomagjának fő szabálya alapján az MVM-nek el kellene adnia a Mavirt, mert a szoros viszony veszélyezteti az egész rendszert irányító Mavir versenysemlegességét. Ugyanakkor a csomag megengedi a tulajdonlás fenntartását is, ha a két cég ügyvitelét jogilag szigorúan szétválasztják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.