Határozati javaslat lesz a Reformszövetség programjából

Országgyűlési határozati javaslatban nyújtja be a Reformszövetség programját az SZDSZ és az MDF külön-külön az Országgyűlésnek - jelentette be Kóka János és Herényi Károly, a két párt frakcióvezetője. A határozati javaslatok törvényalkotási feladatokat szabnának a kormánynak. Kóka János, szerint a kormányfő javaslatai lehet, hogy jó irányba mutatnak, de a lépések elégtelenek a válság kezelésére.

Országgyűlési határozati javaslatban nyújtja be a Reformszövetség programját az SZDSZ és az MDF külön-külön az Országgyűlésnek -  jelentette be Kóka János és Herényi Károly, a két párt frakcióvezetője. A határozati javaslatok törvényalkotási feladatokat szabnának a kormánynak. Kóka János szerint hétfőn rendkívüli házbizottsági ülésen dönthetnek az SZDSZ, vagy más parlamenti párt által benyújtott előterjesztésekről. Az öt párt képviselője az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón egyetértett abban, hogy sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság válságos helyzetét orvosolni lehessen. Az MSZP, a Fidesz és a KDNP képviselője is azt mondta, hogy az országgyűlési határozati javaslatokról még nem tudtak frakcióálláspontot közölni, mivel azt csak később alakítják ki.

Ötpárti tanácskozás a gazdasági válságról és a reform szövettség aqjánlásairól
Ötpárti tanácskozás a gazdasági válságról és a reform szövettség aqjánlásairól

Kóka János, szerint a kormányfő javaslatai nem elegendőek a válság megoldására, ezek a javaslatok lehet, hogy jó irányba mutatnak, de a lépések  elégtelenek - közölte a politikus. Hozzátette: nagyon könnyen lehet, hogy bezsebeljük az összes keresletcsökkentő hátrányt, de a gazdaság nem kapja meg azt a lendületet, amelyet az adó- és költségcsökkentéstől, a szerkezeti reformoktól elvárnánk.

Kóka János ezért azt javasolja az SZDSZ-frakciónak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatai helyett a Reformszövetség elképzeléseit támogassa. A Reformszövetség által bemutatott program ugyanis, amelyet gazdaságkutatók, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökei, volt pénzügyminiszterek, cégvezetők jegyeznek, alkalmas lehet arra, hogy Magyarországot kivezesse a válságból és beindítsa a gazdasági növekedést - mondta Kóka János. A koncepció nem baloldali, nem jobboldali, nem szocialista, nem liberális, hanem egyszerűen Magyarország érdekében készült" - tette hozzá.

Herényi Károly ismertetése szerint az MDF a Reformszövetséggel egyetértésben nyújtja be határozati javaslatát, amely tartalmában hasonló az SZDSZ-éhez, de technikájában más. Hozzátette: a házszabály eddig nem alkalmazott, 100. paragrafusa szerint két fordulóban tárgyalnák meg az előterjesztést. Az első fordulóban az elveket határoznák meg, míg a másodikban a velük összhangban lévő törvényjavaslatokat fogadnák el - fejtette ki. Az MDF frakcióvezetője szerint Magyarország ideje nemcsak drága, hanem rendkívül rövid, mivel a válság oly mértékben terjed és mélyül, hogy csak gyors, azonnali lépések állíthatják meg. Erre ma egyedül a Reformszövetség dokumentuma alkalmas - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az MDF jó néhány javaslata felfedezhető benne.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a Reformszövetség javaslatainak irányaival egyetértenek, vitás pontok a mértékekkel és az ütemezéssel kapcsolatban vannak, ezeket szakmai egyeztetéseken kell tisztázni. Hozzátette: az adótörvények tervezett módosításakor is lesz lehetőség arra, hogy tárgyaljanak a szövetség elképzeléseiről.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa szerint komoly értékei vannak a Reformszövetség által készített dokumentumnak, például kimondja, hogy az adó- és járulékterhek, valamint a kiadások csökkentésére, illetve a kis- és középvállalkozások megerősítésére van szükség. A Fidesz nem támogatja a szociális juttatások, a nyugdíjak megkurtítását, a családi pótlék megadóztatását és az adóemelést. Szavai szerint az ötpárti egyeztetés azért jött létre, mert "a  Magyar Köztársaság kormánya, a Gyurcsány-kormány döntésképtelen és  tehetetlen". Hozzátette: közel öt hónapja, hogy a kormány semmilyen válságkezelésre alkalmas törvényt nem terjesztett a Ház elé, egyetlen dolgot intézett el, a Nemzetközi Valutaalap nyújtotta hitelt, amivel Magyarország megúszta az államcsődöt.

Nagy Andor, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: kifogásolják, hogy nem látszik a Reformszövetség javaslataiból, milyen módon lehetne pénzt pumpálni a gazdaságban, illetve, hogy nem foglalkozik azzal a kétmillió emberrel, akiket a javaslatok hátrányosan érintenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.