Határidőre nem lesz pénztárgépcsere

Aligha tartható a pénztárgépek cseréjére megszabott határidő – derül ki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének közléséből.

Az új pénztárgpek ellenőrző egységeinek tesztelése, engedélyeztetése, pénztárgépekbe való beültetése, az új kasszák legyártása, az adattovábbítás hibáinak kiküszöbölése határidőre még megfeszített tempóban is nehezen kivitelezhetőnek tűnik - vélekedik az nformatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.

Az IVSZ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint egyelőre nem létezik pénztárgépekbe beépíthető adóügyi ellenőrző egység, tekintve, hogy ezek fejlesztése csak a pénztárgéprendelet február 15-i kihirdetése után kezdődött meg.  Eközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a központi rendszerét március elsején már teszt üzemmódba kapcsolta. 

Az IVSZ a NAV képviselőivel korábban lezajlott konzultációk után egyeztetéseket kíván folytatni a gyártókkal, forgalmazókkal, rendszerintegrátorokkal is a még nyitott kérdések tisztázása érdekében, továbbá feladatának tekinti egy gyakorlati útmutató összeállítását, amely az új rendeletben érintett összes szereplőnek segítséget jelent majd.

Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó rendelet szerint az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je, géptípustól függően azonban a rendelet kétlépcsős türelmi időszakot határoz meg. Az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező, jellemzően PC alapú pénztárgépeket december 31-ig működtethetik a kereskedők anélkül, hogy a NAV szankcionálná az átállás elmulasztását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.