Hatalmasat bukott tavaly a kiskereskedelem

Minden eddiginél nagyobbat zuhant tavaly a kiskereskedelemi forgalom. A három éve recesszióval küzdő ágazat szereplői 2007- ben 3, majd 2008-ban 1,9 százalékos forgalomcsökkenés után tavaly 6,4 százalékos visszaesést voltak kénytelen elkönyvelni. A világkereskedelemben még nagyobb a bukás.

Decemberben 7,4 százalékkal, a tavalyi év egészére 5,2, illetve üzemanyag kereskedelem adatai nélkül 6,4 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Összességében 280 milliárd forint tűnt el a kiskereskedelemből - derül a ki a Központi Statisztikai Hivatala (KSH) adataiból.

Elmaradt a karácsonyi vevőroham: a lagymatag november után a decemberi forgalom tovább esett, 0,4 százalékkal novemberhez képest.

Ezzel együtt a kiskereskedelem az utóbbi tizenöt év legsúlyosabb recessziós évét zárta a tavalyi évet. Az ágazatban hármadik éve tartó recesszió eddigi csúcspontjaként tavaly 5,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelem volumene.

A kiskereskedelem forgalma folyóáron sem érte el a tavalyi szintet - akkor 7558 milliárd forintnyi áru cserélt gazdát - és 2009-ben a hazai kiskereskedők összesen 7279 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből decemberre az éves forgalom 10%-a, 753 milliárd forint esett.

A második világháború óta legnagyobb visszaesés a világkereskedelemben

Tavaly 12 százalékkal esett vissza a világkereskedelmi forgalom, ami a legnagyobb csökkenés a II. világháború utáni időszakban - közölte szerdán Brüsszelben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója.

Pascal Lamy elmondta: a csökkenés nagyobb annál is, mint amit a WTO még tavaly decemberben prognosztizált: a szervezet 10 százalékos visszaesést várt az előző évhez képest.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.