Hatalmasat bukott a Skoda

A német Volkswagen konszernhez tartozó Skodát is megtépázta a válság: tavalyhoz képest majdnem feleannyi kocsit gyárt, és 90 százalékkal esett vissza az adózott nyeresége.

Az utóbbi évek  legrosszabb gazdasági eredményét érte el az idei első negyedévben a  Skoda autógyár. A gyár adózott nyeresége a tavalyi év hasonló  időszakához képest 91,4 százalékkal 312 millió koronára esett vissza  - közölte Jaroslav Cerny, a Skoda szóvivője szerdán.

A német Volkswagen konszern kötelékébe tartozó cseh autógyár az idei első három hónapban 143 ezer gépkocsit adott el, ami 17,5  százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első negyedében.

A hatalmas visszaesés a cég szerint nemzetközi  gazdasági-pénzügyi válság következménye. A Skoda az első negyedévben  az idén mintegy 99 ezer gépkocsit gyártott, ami 44,6 százalékkal  kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A bevételek a  tavalyi évhez hasonlítva 29,6 százalékkal 39,7 milliárd koronára  csökkentek.  

Az utóbbi hetekben azonban a roncsprémium következtében kezd  megváltozni a helyzet. Az új rendelések értéke 27 százalékkal  magasabb, mint 2008 elején volt. A szóvivő szerint a Skoda márka  iránt a legnagyobb kereslet Németországban, Ausztriában,  Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban van. Különösen a  kisebb kocsik, a Fabiák és a Rooomsterek iránt van kiemelkedő érdeklődés.

A válság az anyacéget sem kímélte: a Volkswagen konszern szerdán bejelentette, hogy üzlete a névadó  márka autóival az idei év első negyedében veszteséges volt, üzemi  szinten 279 millió euróval, a Seat márka vesztesége 145 millió eurót  ért el, a Bentley luxusautókon is vesztett 52 millió eurót a  társaság, és egyedül az Audi márka nem mutatott negatív eredményt.

A Volkswagen márka forgalma az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékot esett 14,3 milliárd euróra. A teljes  csoport, azaz az összes márka eladása értékben 11 százalékkal 24  milliárd euróra csökkent.

A vállalatóriásnak 156 millió eurós nyeresége lett  autófinanszírozási tevékenységén, ez 44 százalékkal több, mint 2008.  első negyedében.
A Volkswagen AG adózott eredményében 72 százalékos csökkenést  számolt az első negyedévben, összege 263 millió euró lett.
A vállalat az idei évre bizonytalannak látja üzlete fejlődésének kilátásait, a globális eredmény valószínűleg negatív lesz - közölték.

skoda
skoda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.