Hatalmas forgalomélénkülés volt a szállodákban

A szálláshelyeken májusban mind a külföldi- (16 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen (9,7 százalék) emelkedett itthon – derül ki a KSH friss jelentéséből.

A szálláshelyeken májusban mind a külföldi- (16 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen (9,7 százalék) emelkedett itthon - derül ki a KSH friss jelentéséből. Emellett az is komoly örömre ad okot, hogy mindezek hatására a szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele is (18 százalékkal) megugrott. Májusban országszerte számos rangos nemzetközi esemény került megrendezésre, amelyek hozzájárultak a szálláshelyi adatok kedvező alakulásához.

A külföldi vendégek 1241 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 18, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országok vendégforgalma kedvezően alakult. Míg Németország, Ausztria és Olaszország esetében a növekedés 10 százaléka alatt maradt, addig a brit, a lengyel és az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma szédítő módon ugrott meg. (25, 29 és 61 százalékkal).

Májusban a belföldi vendégek 791 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 9,7 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom – Nyugat-Dunántúl kivételével – minden turisztikai régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 68 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 13 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53 százalék volt, ami 4,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 73 százalékos volt.

Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 173 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8577 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 18 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A vizsgált időszakban összesen 29 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 16 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 1,3 milliárddal több, mint az előző év májusában. A forint/euró árfolyam 293 forint volt a vizsgált hónapban, közel azonos a 2012. májusi értékkel.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül 30 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,4 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. 2013. május 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2737 volt, ezen belül 971 szálloda mintegy 57 ezer szobával, 942 panzió több mint 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 824 volt.

Hirtelen megnőtt az érdeklődés, van, ahol zsúfoltság váltja az üres napokat
Hotel Palazzo Zichy bejárás felújított műemlék épület hotel, szálló, szálloda, épület külső-belső
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.