Hatalmas bírságot kaphat a Bank of America

A Bank of America a kiszabható legmagasabb bírságot, 863 millió dollárt fizethet jelzálog-fedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt. A csalást elkövető bank vezérigazgatója, Rebecca Mairone személyes felelősségre vonásra is számíthat.

A Bank of America által 2008-ban felvásárolt Countrywide Financial egy amerikai bíróság október végi ítélete szerint csalást követett el 2007 és 2008 között - írja a Portfolio.hu -, amikor szabálytalanul értékesített jelzálog-fedezetű értékpapírokat az állami tulajdonú Freddie Mac-nek és Fannie Mae-nek. A Countrywide tevékenységéért a Bank of America felelős az akkori döntés szerint.

A bírságról Jed Rakoff bíró később dönthet, amely az államügyész-helyettes Pierre Armand Rakoffnak tett javaslata szerint 848 millió dollár is lehet. Pierre Armand egy ennél jóval enyhébb, 131 millió dolláros bírság kiszabásának lehetőségét is felvetette.

"A bank a csalást egyszerűen és szemtelenül kivitelezte. Kockázatosan hiteleztek, majd a rossz hiteleket jó hitelként adták el a Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek" - áll a csalás körülményeit vizsgáló szabályozók jelentésében.

A csalásért a banktól egyedül a Countrywide akkori vezérigazgatóját, Rebecca Mairone-t vonják személyesen is felelősségre, a általa fizetendő összeg a fizetési képességétől is függ.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.