Hatalmas az érdeklődés a montenegrói napelemek telepítése iránt

A várakozásokat messze felülmúló érdeklődés kísérte Montenegróban a Montesol néven beharangozott napelem-telepítési projekttel kapcsolatosan meghirdetett nyilvános ajánlattételi felhívást.

A montenegrói háztartások meleg víz szükségletének fedezését célzó napelem-telepítési projektre 14 ajánlattétel érkezett a gazdasági minisztériumhoz, és a tender dokumentációját több mint negyven montenegrói, szerbiai, horvát-, olasz-, görög-, spanyol-, és német, sőt ausztrál cég vásárolta meg - olvasható az Analitika című podgoricai hírportálon.

Az ajánlattételi felhívás a napelemes rendszerek komplett felszerelésére és szervizelésre terjedt ki. A kivitelezőknek legalább öt év szavatossági időt kellett vállalniuk. A napelemek háromféle nagyságban készülnek: felületük 2 vagy 4, illetve 6 négyzetméter. Az ehhez nyújtott hitelek nagysága 1.350, 1.850, illetve 2.250 euró.

A Montesol program megvalósítására a forrásokat - a projket végrehajtását a montenegrói gazdasági minisztérium vállalta - az ENSZ környezetvédelmi programja valamint az olasz környezetvédelmi minisztériumnak a támogatása biztosítja.

 Ebből az összegből finanszírozzák - kereskedelmi bankok bevonásával - a napelemek telepítésének költségeit, és a hitelek kamatait. A projekt kivitelezésére jelentkezett ajánlattevők kiválasztása még e hó végéig megtörténik és július első felében már meg is kezdődnek a munkálatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.