Hatalmas átverésbe csöppent az Avon

Az utóbbi évek egyik leglátványosabb üzleti átverését élhette meg az amerikai tőzsde, különösen a világhírű Avon kozmetikai cég részvényesei. Egy fals ajánlat bevitelével valakik hatalmasat, milliókat kaszáltak, az álhírre azonnal ráharapó részvényesek pedig vagyonokat vesztettek.
Az egy nappal korábban még 2,9 milliárd dollárt érő vállalatot ugyanis csütörtökön háromszoros áron (!) akarta felvásárolni egy addig teljesen ismeretlen társaság. A 9 milliárd dolláros nyilvános ajánlatról korrekt módon tájékoztatták a tőzsdefelügyeletet (SEC), azzal pedig el is indították a lavinát. A hírre azonnal ráugrottak a spekulánsok, kis időre húsz százalékkal is felhajtva az árfolyamot, amely végül hét százalékkal az előző napi záróár fölött pihent meg. Ilyen mozgalmas napja régen volt az Avonnak.
Az Avon 2012-ben a New York-i tőzsdén. Az sem vágná ki a biztosítékot, ha Miki egér akarná megvenni a Coca-Colát
Az Avon 2012-ben a New York-i tőzsdén. Az sem vágná ki a biztosítékot, ha Miki egér akarná megvenni a Coca-Colát
Brendan McDermid / Reuters

A kérvényező jól csengő nevet választott magának, PTG Capital Partnersként lépett színre, erősen hajazva a valóban létező és prosperáló texasi TPG tőketársaságra. Ha a névben a két betű felcserélése sem keltett volna gyanút, a cég székhelyválasztása biztosan megszólaltatta volna a vészcsengőt. Az Afrika és Indonézia között található Brit Indiai-óceáni Terület „fantázianevű" szigeten egy katonai támaszponton kívül semmilyen élet nincsen. Civilek errefelé nem fordulnak meg. Legalábbis a CIA szerint, amely alulinformáltsággal aligha vádolható.

Ergo errefelé maga a cégbejegyzés sem igazán kivitelezhető. Miközben az ajánlatról szóló hír megbabonázta az extraprofitról álmodó Avon-részvényeseket, az is kiderült, hogy magának a kozmetikai cégnek sincs tudomása arról, hogy bármilyen alku tárgya lenne. Az (ál)ajánlattevő lenyomozása természetesen azonnal megkezdődött, az újságírók hiába keresték a képviselőként megjelölt texasi Trose & Cox ügyvédi irodát, de a PTG londoni kirendeltségének sem leltek a nyomára. Ekkor még javában zajlott a hajsza a részvényekért, s izzottak a vonalak a SEC-nél.

A felügyelet utóbb elhatárolódott az ügytől, mondván: az ajánlatot a kibocsátó, azaz maga az Avon tette közzé, s ehhez nekik hozzátennivalójuk jogilag nem sok lehet. Még ha bántó helyesírási hibák is szerepelnek az ajánlatban amellett, hogy a PTG-t a létező TPG-ként idézi több helyütt a dokumentum, s emellett az elérhetőségeknél is e cégéhez hasonló, ám fals adatot közöl. Bárki is lépett fel az Avon nevében, annak ismernie kellett a SEC-hez kapcsolatot teremtő jelszót, és formanyomtatványokat is ki kellett töltenie ahhoz, hogy az ajánlatot bevihesse a rendszerbe.

A jelszó ellopásával, a fals ajánlat bevitelével valakik hatalmasat, milliókat kaszáltak, az álhírre azonnal ráharapó részvényesek pedig vagyonokat vesztettek. Több brókercégnél az ilyen esetekre kiépített védelmi mechanizmusok azonnal életbe léptek, de mások korántsem voltak ilyen szerencsések. A Reuters által megkérdezett egyik elemző szerint a SEC rendszerében akár olyan ajánlatot is rögzíteni lehet, hogy „Miki egér vagyok a Holdról, és meg szeretném venni mondjuk a Coca-Colát", és az sem vágná ki a biztosítékot.

Az ügynek lesz folytatása, ugyanis a SEC hiába védekezik azzal, hogy a kibocsátói közlemények tartalmának ellenőrzése nem az ő feladata, az ilyen nyilvánvaló átverések kiszűrésének elmulasztását nem varrhatja mások nyakába. Hasonló esetek pedig már szép számmal előfordultak a felügyelet asszisztálása mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.