Hatszázalékos EHO a kamatjövedelmekre - ki fizeti, és mire?

Hatszázalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell majd fizetni a kamatjövedelmek után. Megmondjuk, hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban.

Az új adótörvény tervezet a kamatjövedelemként meghatározott összeg után állapítaná a meg a 6 százalékos EHO fizetési kötelezettséget. A bejelentés óta sokan próbálják kitalálni, hogy mely megtakarítási formákat érinti ez a kötelezettség. Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág vezetője sorra vette a tudnivalókat.

E szerint kamatjövedelemnek minősül az a pénz, amit a bankban lekötött betét után jóváírnak az ügyfél számláján. Eddig erre az összegre 16 százalékos fizetési kötelezettség volt érvényben, s ehhez jön most hozzá a hat százalékos EHO. Ugyancsak hozzáadódik a hat százalék a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott értékpapírokra, például kötvények kamatára, hozamára.

Ugyancsak fizetni kell a hat százalékos EHO-t a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott befektetési értékpapír, például befektetési jegy kamatára, hozamára, visszaváltásából, átruházásából származó jövedelemre. Vonatkozik a jogszabály a biztosítói kifizetésekre, a befizetett díjat meghaladó összegre, kivéve az adómentes és más címen adóköteles jövedelmeket. Ugyanez vonatkozik a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott értékpapír, kollektív befektetési értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, átruházásakor elért jövedelemre.

Amennyiben a parlament elfogadja a gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslatát, akkor az uniós tagállamokban kibocsátott államkötvény után fizetett kamat, valamint a beváltáskor, visszaváltáskor, átruházásakor megállapított kamatjövedelem nem tartozik majd a hat százalékos EHO alá. Ugyanakkor az osztalék kivételével (ami adóköteles) eddig adómentes hozamot biztosító nyugdíj-előtakarékossági számlán elért jövedelmeket is sújtja az új teher.

Vannak azonban olyan ügyletek, amelyek során ki lehet kerülni az EHO-t. Az úgynevezett ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmek (ide tartoznak legfőképpen a tőzsdei értékpapír ügyletek, például a részvények vétele és eladása során realizált jövedelem), a kollektív befektetési értékpapír meghatározott tőzsdei átruházásából származó jövedelem. A tartós befektetési számlán (TBSZ) elért, egyébként a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint kamatjövedelemnek minősülő bevétel alól, mint ahogyan a tagi kölcsönhöz kapcsolódó kamatfizetés is, ami egyébként az összevont adóalap részét képező jövedelem. Végül, nem kell EHO-t fizetni az értékpapír-kölcsönzéséből származó jövedelem után sem..

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér