Hat százalékkal drágult a hús

Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 7,4 százalékkal mérséklődött, miközben az élő állatoké és állati termékeké 7,8 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett jelentése szerint júliusban a gabonafélék ára 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű búza felvásárlása megkezdődött, júliusban az első hat havi mennyiség közel kétszerese került értékesítésre. Eközben az ár egy hónap alatt majdnem 30 százalékot esett. A kukoricánál még nem kezdődött el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik.

Az ipari növények ára 1,7 százalékkal csökkent az előző év júliusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 4,6 százalékkal lett alacsonyabb. A burgonya árindexe idén júliusban 75,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára 10 százalékkal nőtt júliusban. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a görögdinnye értékesítése volt a legjelentősebb. Mindkét termék ára nőtt (26,1, illetve 8,7 százalékkal). Eközben a paradicsom ára – amelynek év közben egyenletesebb az értékesítése – 17,9 százalékkal csökkent – írja a KSH.

A gyümölcsök ára 20,7 százalékkal csökkent. A meggynél 11,9 százalékkal, az őszi- és a sárgabaracknál 27,4, illetve 35,7 százalékkal csökkentek az árak az előző év júliusához mérten.

A vágóállatok termelői árszintje júliusban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 20,2 százalékkal csökkent. A baromfi árának növekedése továbbra is jelentős volt (9,5 százalék). A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júliusban 16,5, idén már csak 7,7 százalék volt. 2013-ban a vágósertés havi felvásárlási ára júliusban haladta meg először a 400 Ft/kg-ot, de még így sem érte el a tavaly szeptember-októberi csúcsot.

2013 júliusában az állati termékek ára 12,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 19,0 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 5,3 százalékkal csökkent.

2013. január–júliusban a mezőgazdasági termelői árak 6,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette. A növényi termékek közül a burgonya ára nőtt továbbra is jelentősen, mert itt az átlagnál rosszabb termést várnak nemcsak hazánkban, hanem Európában is.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,8 százalékkal nőttek az árak az év első hét hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,9 százalékkal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (16,4 százalékkal). A tej árindexe folyamatosan hónapról hónapra növekszik, júliusban 7,9 százalékkal emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.