Hat eurózónatag a leminősítés szélén

Hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre pénteken a Fitch Ratings, gyakorlatilag megoldhatatlannak nevezve az euróövezeti adósságválságot.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy negatív előjelű megfigyelés alá vette az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig negatív kilátás volt érvényben. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti.

Emellett a Fitch Ratings a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta Franciaország - a második legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú adósosztályzatának kilátását. A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású francia államadós-besorolásokat. A kilátásrontást a Fitch az euróövezeti gazdasági-pénzügyi helyzet romlásával, és annak potenciálisan Franciaországra háruló hatásaival indokolta.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte: január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik.

A lépéshez fűzött indoklás szerint a Fitch Ratings a múlt heti EU-csúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Ismeretes, hogy az amerikai Standard and Poor's még a múlt heti EU-csúcs előtt leminősítéssel fenyegető felülvizsgálat alá helyezte a 17 tagú euróövezet 15 országának adósbesorolását, egyedül az ilyen szempontból már félig-meddig reménytelen esetnek ítélt Görögországot és Ciprust kímélte meg ettől. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.