Haszonbérlet 43 ezer hektáron

Több részletben, mintegy 43 ezer hektár állami termőföld bérleti jogának meghirdetéséről hozott döntést a tegnapi napon a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Ezzel évi 5 milliárd forintnyi Európai Uniós támogatás válik lehívhatóvá 5 éven keresztül összesen mintegy 15 ezer gazdálkodó számára az elkövetkező években az AKG program keretében.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) döntésének eredményeképpen összességében az AKG pályázaton indult csaknem 15 ezer gazdálkodó az elkövetkezendő 5-10 évben mintegy 1,2 millió hektár területen részesülhet az AKG támogatásban. Ez évi több mint 55 milliárd forint forrást juttat az érintettekhez. Az összes támogatott kérelmező 87 százaléka kis-, és közepes méretű gazdaságban, 300 hektárnál kisebb területen gazdálkodik

A programban támogatást nyert mezőgazdasági termelők mintegy 600 esetben, 50 ezer hektár területet érintően olyan szerződéssel rendelkeznek az MNV Zrt.-től bérelt területekre, amely vagy már lejárt vagy 2014. december 31. előtt fog lejárni.

Amennyiben ezek a termelők nem kapnak lehetőséget haszonbérleti szerződéseik megújítására, nem lesznek jogosultak az elnyert AKG támogatás igénybevételére. Az így kieső támogatás hektáronként mintegy 100 ezer forint évente, összességében 50 ezer hektár esetében öt év alatt mintegy 25 milliárd Ft lenne.

Ezt a program keretében nem tudnánk igénybe venni, de nem lehet átcsoportosítani sem, így Magyarország véglegesen elveszítené ezt az Európai Uniós forrást. Az NVT döntésével ez az összeg válik lehívhatóvá.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatási program (AKG) célja a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezeti állapot megőrzése, a genetikai erőforrások megőrzése, javítása. Ugyanennyire fontos a minőségi termékek előállításának segítése, az élelmiszerbiztonság fokozása.

Adott területen sem növényvédő szert, sem műtrágya nem kerül használatba. Az AKG célja az is, hogy az adott területen folyó mezőgazdasági termelés magasabb minőségű termékek előállítást eredményezze. A harmadik legfontosabb cél a gazdák jövedelembiztonságának erősítése, elősegítése.

Az NVT döntése nyomán öt ütemben kerülnek kiírásra a haszonbérleti pályázatok. A pályázatok beadási határideje az első ütemben 2010. május közepe, majd ezt követi a többi ütem. Az eredmények megállapítására 2010. júliustól kerül sor. A szerződések megkötésének várható időpontja 2010. július közepétől folyamatosan várható.

Ötödik ütem: termőföldért életjáradék

Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) jóváhagyta a Termőföldért életjáradékot program ötödik ütemének meghirdetéséről szóló pályázati felhívást. A programban azok vehetnek részt, akik úgy gondolják, hogy termőföldjüket a havonta a nyugdíjjal együtt folyósított, meghatározott összegű életjáradékért az államnak adják át.

A projekt kettős célt szolgál: egyrészt szociális szempontokat is mérlegelve járuljon hozzá a szétaprózott földtulajdoni struktúra átalakításához, másrészt teremtődjenek meg a feltételek ahhoz, hogy az állam a gazdálkodókat hozzásegítse az EU-ban is helytállni képes birtokszerkezet kialakításához. A program anyagi biztonságot jelent a földtulajdonnal rendelkező időskorúak számára, hozzásegíti őket életkörülményeik javításához.

Az NVT a pályázatok benyújtására nyitva álló határidőt a 2010. április 19. napjától 2010. június 18. napjáig terjedő időszakban határozta meg. A pályázatok benyújtására az MNV Zrt. felajánlott földterület fekvése szerinti illetékes megyei területi irodáin, munkanapokon lesz lehetőség. Az értéktanusítvány, illetve a benyújtott dokumentumok ellenőrzése után kezdődik a pályázatok bírálata, majd a tényleges szerződéskötés.

Az MNV Zrt. úgy vásárol az állam javára jogosultanként legfeljebb 20 hektár területnagyságú, külterületi termőföldet, összesen nem több mint 3 millió forint értékben, hogy annak ellenértékeként életjáradékot fizet. Ezen területnagyság és termőföldérték számítása során a pályázóval már korábban megkötött életjáradéki szerződés tartalmát is figyelembe kell venni.

A program felső korlátja 18 498 hektár maximális területnagyságban és 8,3 milliárd forint összesített termőföldértékben került meghatározásra. A pályázati felhívás nem teszi lehetővé erdő művelési ágú ingatlanként nyilvántartott vagy erdő alrészletet tartalmazó termőföld felajánlását.

A benyújtható pályázatok száma akár 20 ezret is elérheti. Az életjáradék összege a szerződéskötés évét követő minden év március 1-től az előző évben megvalósult átlagos nyugdíjemelés százalékos mértékével emelkedik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.