Hasznosítani, nem privatizálni akarja az MNV a kastélyokat

Hasznosítás és nem eladás céljából kéri tíz, kizárólag állami tulajdonban tartandó kastély vagyonkezelői jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, egyben rágalomnak nevezik az ezzel ellentétes sajtóhíreket és helyreigazítást kérnek az érintett szerkesztőségektől.

Az MNV Zrt. hétfőn közölte: a kastélyok helyzete évtizedek óta megoldatlan, állapotuk állami pénz hiányában fokozatosan romlik. Az elhanyagolt műemlékek megfelelő állapotban tartására az MNV Zrt. a piaci hasznosítást látja egyedüli megoldásnak a sikeres hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján. Több hazai és nemzetközi - portugál, francia, olasz, horvát - példa igazolja, hogy a piaci hasznosítás megoldást jelent a kastélyok megóvására. Magyarországon sikeres példaként említik Lillafüreden a Palota szállót, valamint Franciaországban több Loire-menti kastélyt.

Varga Kálmán, a Műemléki Nemzeti Gondnokság igazgatója az elmondta, hogy a tíz kastély közül öt tartozik a felügyeletük alá: a tatai Esterházy, a dégi Festetics, a füzérradványi Károlyi, a lovasberényi Cziráky kastély, valamint a fertőrákosi Püspöki kastélyegyüttes, amelyekre az elmúlt tíz évben mintegy négymilliárd forintot költöttek. Példaként említette, hogy az MNV Zrt.-hez tartozó acsai Prónay kastélyt már többször meghirdették hasznosításra, eredménytelenül. A lillafüredi Palota szálló azonban az igazgató szerint nem jó példa a hasznosításra, mivel az nem kastély, hanem szálloda.

Az MNV Zrt. sajtóhírekre reagálva közleményében hangsúlyozza: a piaci hasznosítás nem a privatizációt jelenti, hanem a kastélyok olyan funkciókra történő hasznosítását, melyekből származó bevétel biztosítja a műemlékek állapotának feljavítását és további karbantartásukat. AZ MNV Zrt. azért kívánja a vagyonkezelői jogot megszerezni, hogy a hasznosítási pályázatokat előkészíthesse.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.