Használt lakás a csokos sláger

Háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak 2016 első negyedévében a takarékok, mint az előző év azonos időszakában, és április közepéig közel 1400 családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kérelmet fogadtak be az integráció tagjainál – derült ki a Takarékbank keddi sajtóbeszélgetésén. Utóbbi a lakáspiac felfutásával párhuzamosan év végére meg is duplázódhat.

A csokot igénylők valamivel több, mint 30 százaléka kért lakáscélú hitelt az állami támogatás mellé. Az igénylések közel kétharmada használt lakás vásárlásához kapcsolódott, nagyjából harmaduk pedig új lakás építéséhez vagy vételéhez. A 10+10 milliós kamattámogatott hitelt az igénylők tizede választotta. A kérelmezők valamivel több, mint negyedének van legalább három gyermeke, vagy vállal legalább három gyermeket a magasabb támogatási összeg reményében.

Közben nő a jelzáloghitelek iránti kereslet, valamint az értékesítési célú lakásépítési projektek száma is: míg tavaly egész évben összesen 5 ezer új lakás készült el, addig a takarékoknál jelenleg is több mint 7000 új lakás építésével kapcsolatos finanszírozási szerződésről folynak tárgyalások. Ezek finanszírozási igénye meghaladja a 60 milliárd forintot. A Takarékbank szakembereinek várakozása szerint ezek egy részének elkészültével, és a tervezés alatt álló – az áfacsökkentés által hajtott – magánépítkezések elindulásával párhuzamosan az év második felétől akár megtöbbszöröződhet a csok-igénylések száma.

A társasházépítési projektek többsége főként Budapestre, a főváros környékére koncentrálódik, valamint a vidéki nagyvárosokra (Debrecen, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely). Az új lakások zömét várhatóan 2017 első negyedévétől adják majd át a fejlesztők, építtetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.