Hasít a mezőgazdaság

Az idén folyamatosan bővült a mezőgazdaság teljesítménye a tavalyi magas bázis ellenére is. A földművelési ktárca kiemelte: az ágazatban a III. negyedévben már 10,8 százalékkal nőtt a hozzáadott érték. Így a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal járult hozzá a 3,2 százalékos GDP növekedéshez. Ennek hátterében elsősorban a kedvezően alakuló szántóföldi növénytermesztés - különösen a kukorica és a napraforgó -, az alma, és a meggy terméseredmények, valamint az állattenyésztés növekvő kibocsátása állnak.

A mezőgazdasági beruházások élénkülése idén tovább folytatódik: az első háromnegyed évben a gazdálkodók 232 milliárd forintot költöttek fejlesztésre. Ez változatlan áron 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét, és a nemzetgazdaság beruházásainak 6,9 százalékát adta. A beruházások növekedésének köszönhetően összességében javult az ágazat műszaki, technológiai színvonala és nőtt a hatékonysága.

A kukorica betakarítása folyamatos, november 25-én a gazdálkodók a terület 89 százalékán végeztek a munkával. A termésátlag hektáronként 7,82 tonna. A belvizes és átnedvesedett területeken a betakarítás továbbra is vontatottan halad, így például Vas megyében. A napraforgó betakarítása teljes egészében befejezettnek tekinthető, a terület 99 százalékát aratták le, hektáronként 2,65 tonnás termésátlaggal. A szója betakarítása is csaknem teljesen befejeződött 99 százalékon áll, a termésátlag 2,68 tonna. A burgonya felszedése is véget ért gyakorlatilag, a termésátlag 27,58 tonna hektáronként. A cukorrépa betakarítása a terület 87 százalékán fejeződött be, 64,61 tonnás hektáronkénti termésátlaggal.

A nyári aratású gabonák - búza, árpa, rozs, zab, tritikálé - és a kukorica együtt 16 millió tonna feletti termést adtak. Ez rendkívül kedvező eredmény, az ország belső szükségleteit bőven fedezi, és így több millió tonnás export árualap is képződik. Az őszi káposztarepce vetése befejeződött, a szándékhoz képest 93 százalékon végezték el a munkát a gazdálkodók. Az őszi árpa vetése 99 százalékon, a rozs szintén 99, a triticale pedig 98 százalékon áll a vetési szándékhoz képest. Az őszi búza vetése jelenleg 95 százalékon áll, sok helyen a repce helyett vetnek búzát.

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében az agrárkár-enyhítési rendszer az időjárás által okozott károk után biztosít juttatást. Az idei kárenyhítési évben - amely 2013. november 1-től 2014. október 31-ig tart - országosan 2046 termelői kárbejelentés érkezett 43 731 hektár területre az agrárkár-megállapító szervezetekhez. A kárenyhítési évben az agrárkár-enyhítési rendszer által lefedett valamennyi káreseményre érkezett termelői kárbejelentés. A legnagyobb területen ugyanakkor a belvíz (14 049 hektár, 32,1 százalék) és a jégeső (9925 hektár, 22,7 százalék) károsított. Az aszály 7682 hektárt (17,6 százalék) a felhőszakadás pedig 7425 hektárt (16,9 százalék) károsított. Az időjárási viszonyok változékonyságát jól jellemzi, hogy egy kárenyhítési évben fordult elő aszály, belvíz és felhőszakadás is - húzták alá az FM-ben.

Összehasonlításként megjegyezik, hogy a 2013-as kárenyhítési évben országosan 6443 termelői kárbejelentés érkezett 149 711 hektár területre. A 2014-es kárenyhítési év eseményei után az agrárkár-enyhítési rendszer - 2015 márciusában - rendelkezésre álló forrása várhatóan teljes mértékben fedezi majd a termelők jogos igényeit - tájékoztatta az FM az MTI-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.