Harrach: Orbán támogatja a vasárnapi bezárást

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető szerint Orbán Viktor támogatja a boltok vasárnapi zárva tartását, és ez neki "elég". A kezdeményezést korábban elutasító, legutóbb pedig semleges kormányfő maga ezt még nem erősítette meg.
A kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője számára "elegendő" - nyilatkozta Harrach Péter csütörtök este az MTI-nek.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: az, hogy ez módosítással, vagy módosítás nélkül történik, másodlagos.
A KDNP frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja a KDNP javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza. A kisebbik kormánypárt az erről szóló törvényjavaslatát csütörtökön be is nyújtotta az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napokon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

A kormány tárgyalt a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslatról, de döntést még nem hozott - közölte az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A KDNP javaslatáról azt követően születhet döntés, miután meghallgatták a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat - hangsúlyozta a szaktárca.

Ha igaz, amit Harrach Péter állít, akkor Orbán Viktor az eddigiektől eltérően véleményének markáns megváltozását nem közvetlenül, hanem a KDNP-frakcióvezetőn keresztül kívánja megosztani a nyilvánossággal. A kormányfő ugyanis mind ez idáig kitérően nyilatkozott a kérdésben, mondván, "meghallgatjuk a szakszervezeteket, a vállalatokat, amelyek működtetik a boltokat, és utána hozunk majd döntést". A téma 2011-es első felmerültekor pedig elutasította a lehetőséget. Most leginkább a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárca "állt bele" a kezdeményezés határozott ellenzésébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.