Kilőtt a forint

A sikeres spanyol és francia államkötvény-árverések hatására az euró jelentős erősödésbe kezdett a dollárral szemben, ami magával húzta a forintot is, noha utóbbira kedvezőtlenül hatottak a megjelent magyar iparitermelés-adatok. Egy euró most 295 forint körül jár: a hazai deviza mintegy 4 forinttal erősebb a reggeli értékénél.

A forint és az euró is jelentősen erősödött délig a bankközi devizapiacon. Az eurót 12 órakor 295,71 forinton jegyezték.

Kereskedők szerint a pozitív fordulatot a sikeres spanyol és francia állampapír-aukció váltotta kipiacokon. Ez hatott a forint árfolyamára is.

A vártnál rosszabb magyar ipari termelési adatok ugyan rontották a forintpiaci hangulatot, de ez nem bizonyult tartósnak: a javuló nemzetközi hangulat "felülírta" ezt.

Az euró csütörtökön délelőtt az 1,25 dollár körüli szintről 1,26 dollár közelébe erősödött.

A forint valamennyi főbb devizával szemben erősödött. Az eurót reggel még a 299 forintos szint közelében jegyezték. Délig az euró 295,71-re gyengült a forinttal szemben.

A svájci frank jegyzése a reggeli 249 forintról 246,40 forintig esett.

A japán jent délben 2,9582 forinton jegyezték, szemben a reggeli 3 forint körüli szintekkel.

Az eurót csütörtök reggel hét óra után 298,16 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a szerda délutáni 298,83 forint után.

Szerdán az euró árfolyama a 298-302 forintos tartományban mozgott. A múlt hét pénteken pedig még 307 forintnál állt a jegyzés. Az euró a múlt hét csütörtökön erősödött a 300 forintos határ fölé az emelkedő spanyol kötvényhozamokkal, a dél-európai ország adósságszolgálati képességével, valamint a görög euróövezeti kilépéssel kapcsolatban fokozódó piaci aggályok miatt.

Az így kialakult kockázatkerülő befektetői magatartást a G7 egységes fellépésre tett kedd esti ígérete oldotta fel valamelyest. Szerdán az EKB egyébként csalódást okozó kamattartó döntését követő tájékozatójából a piacok későbbi gazdaságösztönző intézkedésekre következtetnek.

A svájci frankot csütörtök reggel hét óra után 248,23 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 248,85 forintos jegyzéssel.

Csütörtök reggelre a dollár gyengült kissé a szerdán még jellemző 1,24 dollár körüli eurójegyzésekhez képest, a Fed-től várt újabb gazdaságösztönző monetáris mennyiségi enyhítő intézkedések hatására. Hét óra után az euró árfolyama 1,2560 dollár felett állt.

A forint ezzel párhuzamosan a dollárral és a jennel szemben erősödött csütörtök reggelre. A dollárt 237,35 forinton jegyzik a szerda délutáni 238,30 forint után, a japán jent pedig 2,9982 forinton 3,0158 forint után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.