Hárommilliárdos kárt okozhatott a vihar

A szerdai vihar által okozott becsült kárérték elérheti a 3 milliárd forintot, az esetek száma pedig a 20 ezret - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Ebből negyvenmillió a csepeli kajak-kenu-központé.

A csütörtök kora délutáni összesítés szerint több mint 5 ezer kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, ennek összesített kárértéke már akkor meghaladta a 700 millió forintot - írta a szövetség pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében. A bejelentések száma óráról órára nő, és várhatóan a hét végén, illetve a jövő héten is folytatódik. Az előrejelzések szerint az összes bejelentés megközelítheti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig a 3 milliárd forintot. Az egy kárra jutó átlagos kárösszeg 50 és 170 ezer forint között szóródik. Az eddigi tapasztalatok szerint sok a nagy összegű, millió forintot is meghaladó kár.

A legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér, Veszprém, és Vas megyéből érkezett, kiemelten sok kárt jelentettek Érd és Székesfehérvár térségéből. A legtöbb a viharkár, de sok helyről érkezett bejelentés jégverésről, illetve villámcsapás okozta káreseményekről is. A nagy erejű vihar sok helyen okozott tetősérülést, és jellemzőek voltak az úgynevezett rádőléses károk, a kidőlt fák ingatlanokban, autókban okoztak sérülést - közölte a Mabisz.

Több biztosító már a vihar másnapjának reggelén jelezte, hogy megerősíti telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatát annak érdekében, hogy minél előbb megkezdődhessen a károk rendezése. Jelentős károkat okoz Magyarországon a kánikula végét jelző felhőszakadás, a legutóbbi, június 9-i felhőszakadás miatt közel 2 ezer bejelentés érkezett a társaságokhoz, a károk értéke pedig meghaladta a 320 millió forintot.

A szövetség adatai szerint 2010 és 2014 között a nyári periódusokban a leginkább kárveszélyes időszakban - május 1-je és augusztus 31-e között - összesen 762 ezer kárbejelentést regisztráltak a biztosítók, ezek együttes kárértéke megközelítette a 60 milliárd forintot. 2014 május-augusztus között a nyári viharok következtében az átlagosnál 40 százalékkal több, 134 ezret meghaladó kárbejelentés történt.

A Mabisz összesítése szerint a biztosítók évente átlagosan 650-700 ezer lakásbiztosításokra bejelentett kárt rendeznek, tavaly a több mint 704 ezer ingatlant ért kárral kapcsolatos bejelentés közel ötöde volt a nagy erejű viharokhoz volt köthető. A hazai ingatlanok mintegy 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. 2010 óta folyamatos csökkenés mutatkozott a piacon, ez idő alatt 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma. 2014-ben megállt a lakásbiztosítási állomány zsugorodása, de a néhány ezres szerződésszám-növekedés egyelőre csak óvatos bizakodásra adhat okot.

 

Negyvenmilliós kár a csepeli kajak-kenu-központban

A szerdai vihar 40 millió forintos kárt okozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) központi bázisában, a csepeli Kolonics György Vízisport Központban - közölte az MKKSZ. Tájékoztatásuk szerint a viharban megsemmisült több válogatott versenyző hajója, valamint épületek is megrongálódtak. Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára elmondta: a bakui Európa Játékokon győztes Dudás Miklós és a férfi kajaknégyes, valamint a kenus Nagy Péter hajója is használhatatlanná vált. Hozzátette, csütörtökön egész nap zajlott a kármentesítés a telepen. A munkában a profi szakemberek mellett részt vett a központban edzőtáborozó világbajnok kenupáros, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, illetve az MKKSZ valamennyi férfi munkatársa is. "A legfontosabb, hogy a válogató előtt álló sportolóink felkészülése nincs veszélyben, a szövetség a tartalék hajóiból tudott megfelelő sporteszközt biztosítani a számukra. A tönkrement hajókat ennek ellenére minél előbb pótolnunk kell és a megrongált épületeket helyreállítását is elkezdjük" - idézte a szövetség közleménye Schmidt Gábort. Az MKKSZ-nek a hajókra és az épületekre is volt érvényes biztosítása, így a szövetség bízik abban, hogy a körülbelül 40 millió forintos kárt a biztosító megfizeti majd. A Gubacsi híd lábánál lévő vízitelep öt éve épült fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.