Hárommilliárd eurós támogatás környezetbarát autókra

Az Európai Beruházási Bank az év első felében 7 milliárd eurós hitelt fog nyújtani az európai autóipar számára. A gyártók üzemanyag takarékos gépjárművek kifejlesztésére fordíthatják a pénzt.

Az Európai Beruházási Bank(EIB) 3 milliárd eurós hitelt hagyott jóvá  a vergődő európai autóipar számára, főként azzal a céllal, hogy a  pénzt környezetbarát, üzemanyag takarékos gépjárművek  kifejlesztésére fordítsák.

A bank csütörtöki közleménye szerint az összeget német, olasz, francia és svéd autógyárak kapják: 400-400 millió eurót a  Volvo és a Scania teherautógyártók, 200 milliót a Volvo  személygépkocsi gyártó érdekeltsége.

A francia PSA Peugeot-Citroen és a Renault 400-400 milliót, az  olasz Fiat és a német BMW, valamint a Daimler egyenként ugyancsak  400 millió euró kölcsönt kap.
A bank tájékoztatása szerint további 2,8 milliárd euró hitel  jóváhagyása várható áprilisban és májusban, s ezzel együtt az EIB  tavaly december óta 6,3 milliárd euró hitelt hagy jóvá az európai  autóipar számára.

A júniusi igazgató tanácsi ülésre előterjesztendő  javaslatokat is figyelembe véve az összeg az év közepére meg fogja  haladni a hét milliárd eurót.
Ezzel a bank eleget tesz korábbi ígéretének, mivel az EIB már  február elején jelezte: az év első felében 7 milliárd euró hitelt  tervez nyújtani az európai autóiparnak. Eredetileg 2 milliárd eurót szánt erre a célra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.