Hárommilliárd dollár a RosUkrEnergónak

A választott után most egy ukrán rendes bíróság is úgy találta, hogy Ukrajnának 3 milliárd dollárt kell fizetne a hazai EMFESZ volt ukrán tulajdonosához is köthető RosUkrEnergo felé a cég gázának 2009 januári bonyoldalmas lefoglalása miatt.

Ukrajna 3 milliárd dollárt fizet a RosUkrEnergónak (RUE), miután a stockholmi kereskedelmi kamara választott bírósága után egy kijevi bíróság is úgy ítélte meg, hogy az ukrán Naftogaz jogtalanul sajátította ki a RUE ukrán tárolókban lévő gázát, s a visszaszolgáltatandó 12,1 milliárd köbméter gáz ára mintegy 3 milliárd dollárt tesz ki.

 A kijevi bíróság augusztus 13-án hozott döntését csütörtökön a Kommerszant című lap ismertette.

A RUE fele részben a Gazprom, 45 százalékban az ukrán Dmitrij Firtas, és 5 százalékban Ivan Furszin üzletember tulajdona. A cég kizárólagos joggal szállította a Gazprom által eladott közép-ázsiai gázt Ukrajnának, míg a maradékot egyebek között Magyarországon érétkesítette.

Nálunk a 2009. januárjában lezajlott orosz-ukrán gázháborúig évi 3,5 milliárd köbmétert szállított az Emfesznek, mely addig szintén Dmitrij Firtasé volt, ám utána - az ukrán üzletember által máig vitatott módon - magyar hatósági engedéllyel valahogy ismeretlen tulajdonosokhoz került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.