Hárommilliárd forint volt a csúcsfizetés, és 174 ezer az átlagos

Tavaly 174 ezer forint volt az átlagbér a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. A bevallási adatokra támaszkodó bér kicsit más képet mutat, mint a KSH számai, ennek módszertani okai vannak - a statisztikai hivatal például nem veszi figyelembe az öt fősnél kisebb foglalkoztatók adatait. A munkaviszonyból származó jövedelem tavaly 4,5 százalékkal emelkedett, ez összességében több mint nyolcezer-milliárd forintot tett ki mindösszesen, ami 347 milliárd forinttal haladja meg az előző évi jövedelemtömeget. 

Az adóhatóság adatai szerint munkaviszonyból összesen 3,849 fő szerzett jövedelmet, vagyis a négymillió fő feletti foglalkoztatotti létszám erős kozmetikázás eredménye a közmunkások ide sorolásával. Ezzel együtt majd 31 ezerrel emelkedett a bevallást benyújtók száma.

A tavalyi volt az első év, amikor tisztán 16 százalékos szja szerint kellett adózni vagyis nem volt már szuperbruttó a rendszerben. Ezért az összterhelés csökkent.

Ez elég jól jött annak a munkavállalónak, aki tavaly hárommilliárd forintot szerzett munkaviszonyból - ez volt a legmasabb összevont jövedelem. Egy évvel korábban mindössze 760 millióval volt kénytelen beérni az első helyezett. Komoly emelkedés volt a külön adózó jövedelmeknél is, a top forrásadós jövedelem tavalyelőtt ötmilliárd, tavaly pedig tízmilliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.