Három tudós kapta megosztva a közgazdasági Nobel-díjat

Három tudós, Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides kapta megosztva az idén a közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn Stockholmban. Az ünnep mellett a gyásznak is itt a helye, hiszen 99 éves korában elhunyt Maurice Allais, a díjat egyedüliként megkapó francia közgazdász.

Az indoklás szerint a tudósok a piaci folyamatok megértéséhez járultak hozzá kutatásaikkal. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy miért lehet egyszerre magas munkanélküliség és sok betöltetlen állás, és hogy miként befolyásolja a szociálpolitika a munkanélküliséget.

"A piac működéséről alkotott klasszikus felfogás szerint az eladók és a vásárlók azonnal, ráfordítás nélkül egymásra találnak és rendelkeznek minden fontos információval. A valóságban viszont ez nem így történik" - áll az indoklásban.

A díjazottak modellje, a Diamond-Mortensen-Pissarides-féle keresési modell (DMP-modell) hozzásegített annak megértéshez, hogy miként hat a politika - és benne a munkanélküli-ellátás rendszere - a munkanélküliségre, a betöltetlen állások számára és a fizetések nagyságára.

A díjazott tudósok elméletét a munkaerőpiacon kívül számos már területen is alkalmazni lehet, támpontot nyújt például az ingatlanpiac és a pénzpiacok működésének értő elemzéséhez - áll az indoklásban.

Peter Diamond 1940-ben született New Yorkban, jelenleg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai kutatóegyetem professzora. Dale Mortensen 1939-ben született az Oregon állambeli Enterprise-ban, és az Illinois állambeli Evanstone-ben működő Northwestern egyetemen dolgozik.

Christopher Pissarides 1948-ban született a ciprusi Nicosiában, jelenleg a London School of Economics and Political Science professzora.

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank alapította fennállásának 300. évfordulóján 1968-ban. A kitüntetést a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díj összege 10 millió svéd korona.

Az ünnepnap gyásznap is egyben, hiszen elhunyt Maurice Allais, közgazdasági Nobel-díjas. A 99 éves Maurice Allais 1988-ban kapta meg a Nobel-díjat a piac elmélete és az erőforrások hatékony kihasználása terén végzett úttörő tevékenységéért. A kereslet és a kínálat kiegyensúlyozására vonatkozó elmélete hozzájárult a háború utáni francia gazdaság újjáépítéséhez. Maurice Allais az egyetlen francia, aki megkapta a közgazdaság Nobel-díjat.

Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides nyerték megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat
Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides nyerték megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.