Három hónapos csúcson a forint

Hatalmasat erősödött ma a forint, már 290 alatt is jegyezték az eurót. Hosszú távon azonban nemigen marad ez az árfolyam.

Tegnap három hónapos csúcsára erősödött a forint, miután a reggeli 296,1 forinthoz közeli euróárfolyam után kora délután már volt, hogy 292 forintnál is kevesebbet kellett adni a közös európai devizáért. Ezt követően a jegyzés a 290 forint alatti szinten is volt, a tendencia tehát figyelemre méltó. A svájci frank jegyzése a 245,7 forint közeléből 240,30 közelébe szelídült.

Az IMF-EU hitelfelvételi tárgyalások kapcsán a kormány hangneme megváltozott, s a megegyezésre utaló szándék komolyságában a piaci szereplők is egyre inkább hisznek. A forint helyzetét csak segíti, hogy a külpiaci, európai befektetői hangulat is sokat javult. Ennek markáns eleme a Európai Központi Bank likviditásbővítő lépése, amely révén többi között az olasz állampapírok hozama is jelentősen csökkent.

Ezt a „hátszelet” használja most a forint – vélekedett Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. Kérdés azonban, ez a hangulat meddig tart ki, hiszen a IMF-tárgyalások mentén – a megváltozott hozzáállás ellenére – a magyar kormánynak még mindig vannak ellenvetései.  

Mindezek mellett ugyanakkor piaci körökben arról is beszélnek, hogy korábban, a forint hirtelen gyengülésekor megnyitott piaci pozíciók mostani, kényszerű zárásai immár a magyar deviza erősödését gerjesztik.

Könnyen lehet azonban, hogy a gazdaság alapvető helyzetét jelző, nem a legkedvezőbb mutatókra idővel megint felfigyelnek a befektetők. Ezért az elemző további jelentős forinterősödésre egyelőre nem nagyon számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.