Három gyerek, négy kerék? A kocsira is szocpolt adna Matolcsy

Orbán Viktor álmát váltja valóra Matolcsy György, amikor is gépkocsi-vásárlási kedvezményt adna a sokgyerekes családoknak. Három gyerek, három szoba, négy kerék – emlékeznek?

Gépkocsi-vásárlási szocpollal segítene a kisgyermekes családokon a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kedvezményt kifejezetten sokgyermekes családokra és nagy autókra szabnák – írta a Hvg.hu. A javaslatot megfogalmazó Népesedési akcióterv előzetes vázlatát múlt csütörtökön mutatták be az ötleteket összegyűjtő Népesedési Kerekasztal és a kidolgozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői.

A Hvg.hu szerint a javaslatok többsége csupán a Népesedési Kerekasztal NGM-nek átadott ötletei, a gépkocsi-vásárlási szocpol viszont kilóg a sorból, ugyanis ez a minisztériumtól érkezett – árulta el Kopp Mária, a kerekasztal szervezője. Neki Matolcsy György mondta, hogy ezt tervezi a tárca. Kopp Mária szerint a vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást kifejezetten sokgyermekes családokra szabnák, olyan nagyobb gépkocsi vásárlásához, „amelybe befér legalább négy gyermek” – mondta a kutató.

Az autópiaci szakértők kósza, értelmetlen ötletnek tartják a kezdeményezést. Ha a kormány úgy valósítaná meg, mint a lakásvásárlási szocpolt, akkor csak új autóra lehetne kérni a támogatást. Ezzel azonban az lenne a probléma, hogy jelenleg rengeteg jó használt autó van a piacon – mondta a Hvg.hu-nak Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

További problémát jelentene, hogy a támogatás vélhetően nem lenne jelentős összeg. A január elseje óta ismét igényelhető lakásépítési szocpol a gyermekek számától függően 800 ezer és 3,25 millió forint között alakulhat. Ebből kiindulva egy autóra valószínűleg nem lehetne több támogatást kapni pár százezer forintnál, ami azért még a családokat valószínűleg nem segítené hozzá, hogy kiegészítsék azt pár millió forinttal – mondta a BankRáció.hu munkatársa.

A banki gépjármű-finanszírozás (hitellel vagy lízinggel) jelenleg két oldalról is nagyon korlátozott – mondta a Hvg.hu-nak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete elnöke. Egyfelől a pénzintézetek hiteleznének, viszont csak jó hitelképességű ügyfeleknek. Ilyenből azonban kevés van. Másfelől a magánvevők csaknem teljesen hiányoznak a piacról, így hiteligénylő egyébként sem sok van.

Utazik a Chana család egy része
ATTN EDITORS: IMAGE 4 OF 51 OF PICTURE PACKAGE '7 BILLION, 7 STORIES - THE WORLD'S LARGEST FAMLY'. SEARCH 'BAKTAWNG' TO SEE ALL IMAGES. Ziona's family members wave from a vehicle on their way to a church construction sitein Baktawng village in the northeastern Indian state of Mizoram, October 5, 2011. Ziona is the head of a religious sect called "Chana," which allows polygamy and was founded by his father Chana in 1942. Ziona has 39 wives, 94 children and 33 grandchildren. He lives in his 4 storey 100-room house with 181 members of his family. The world's population will reach seven billion on 31 October 2011, according to projections by the United Nations. Picture taken October 5, 2011. REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.