Három év után először veszteséges a Lufthansa

A német Lufthansa három sikeres év után újra veszteséges. Európa vezető légitársasága az idei első negyedévben 256 millió eurós veszteséget halmozott fel, pedig a tavalyi utolsó negyedév a globális válság ellenére 44 millió euró nyereséggel zárult.

Az adózás utáni veszteség főként a kereslet visszaesése és egyszeri tételek miatt jött össze. A Fraport, a frankfurti repteret üzemeltető cég részvényei például 35 százalékot vesztettek értékükből, ami 140 millió euróval terhelte meg az anyavállalatot.

A Lufthansa bevétele idén az első negyedben éves szinten 5,6 százalékkal 5 milliárd euróra csökkent. A társaság vezetése arra számít, hogy a következő időszakban további csökken a bevétel, az üzemi eredmény pedig romlik, de az év egészében a pozitív tartományban marad. A Lufthansa legutóbb 2006 első három hónapjában szenvedett el veszteséget, akkor 98 millió euró volt a mínusz. 2007-ben az adózott eredmény éves szinten csaknem a duplájára, 1,66 milliárd euróra nőtt. 2008-ban visszaesett 599 millió euróra, az üzemi eredmény viszont minden várakozást felülmúlt, és 1,35 milliárd eurót tett ki.

A Citigroup elemzése szerint az európai légitársaságok együtt összesen 1,8 milliárd euró veszteséget szenvednek el az idei első negyedévben, főként az üzleti utak és a teherforgalom jelentős visszaesése miatt, a teljes utaslétszám pedig 8 százalékkal csökkenhet az egy évvel korábbiról. Az új típusú influenza megjelenése ráadásul tovább ronthat a helyzeten, a Lufthansa mexikói járatainak kihasználtságán azonban - legalábbis egyelőre - nem látszik a betegségtől való félelem nyoma. A társaság szerdai közleménye szerint mindenesetre ezentúl egy-egy orvos is utazik a személyzet tagjaként a Mexikóba tartó vagy onnan érkező valamennyi járaton, és maszkokkal egészítik ki az egészségügyi felszerelést.

Lufthansa
Lufthansa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.