Három év alatt készülhet el a Déli áramlat magyar szakasza

Az MVM vezetője és a Gazprom elnökhelyettese aláírták a Déli áramlat hazai szakaszáról szóló megállapodást.

Aláírta a Déli áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese szerdán Budapesten.

Az aláírás után Baji Csaba elmondta: végső döntést hoztak a Déli áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítéséről, ezt az MVM Zrt. szerda délelőtti közgyűlése megerősítette.

A szerb határon fekvő Hercegszántó és Szlovénia (Tornyiszentmiklós) közötti vezeték kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró (mai árfolyamon mintegy 170 milliárd forint). Ennek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás időpontja 2016. január 1-je. A Gazprom és az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2010-ben alapította meg a megvalósításra a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-t, 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal. Az MVM idén vette át az MFB részét.

A kivitelezési költségek fele-fele esik a tulajdonostársakra. A finanszírozási konstrukció ugyanakkor egyelőre nem eldöntött.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom menedzsmentjének elnökhelyettese világossá tette: ez azt jelenti, a 2016. január 1-i átadási céldátumot követően az orosz állami társaság Magyarországon keresztül kívánja ellátni a vezeték övezetébe tartozó uniós államokat. (Ez jelen állás szerint alapvetően Észak-Olaszországot jelenti, Szlovénián át.)

A korábbi híreszteléseket, miszerint a Gazprom egy, a magyar szakasz kiiktatására alkalmas horvát tranzitvezeték kiépítéséről is tárgyal, Alekszandr Medvegyev lapunk kérdésére cáfolta. Leszögezte, hogy déli szomszédunknál egy, az ottani belső igényeket ellátni képes leágazás kiépítéséről folytatnak egyeztetéseket.

A vezeték évente 30 milliárd köbméter szállítására lesz alkalmas. Baji Csaba bejelentette, hogy a későbbiekben ebből biztosíthatják a hazai igények kielégítését is. Egyszersmind hangot adott abbéli reményének, hogy a megállapodás megalapozza az MVM és a Gazprom hosszú távú együttműködését is.

Információink szerint a most aláírt szerződés is biztosít visszalépési pontokat a felek számára. Már csak azért is, mert eleddig még maga a Gazprom sem hozta meg a beruházás egészére vonatkozó végső döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.