Háromkulcsos áfa Csehországban

A prágai felsőház is jóváhagyta a harmadik áfakulcs bevezetését, amely januártól lesz hatályos. A törvénytervezetet Milos Zeman elnök minden bizonnyal napokon belül aláírja.
A prágai felsőház is jóváhagyta a harmadik áfakulcs bevezetését, amely januártól lesz hatályos. A törvénytervezetet Milos Zeman elnök minden bizonnyal napokon belül aláírja. A tíz százalékos, harmadik általános forgalmi adó a gyógyszerekre, a csecsemő tápokra, valamint a könyvekre vonatkozik, az utóbbiak esetében csak azokra, amelyekben a reklám nem haladja meg a teljes terjedelem felét. Jövőre a változások miatt a költségvetés 2,9 milliárd (hozzávetőleg 32 milliárd forint) koronával kevesebb bevétellel számolhat. Ellentételezésként évente 4,2 milliárd koronával többet fizet majd az állam a biztosítottjaiért. A pelenkák nem tartoznak majd ebbe az adósávba, miként a sajtó és az élelmiszerek áfája továbbra is 15 százalékos lesz. A legtöbb áru marad a 21 százalékon.

Andrej Babis cseh pénzügyminiszter a szenátusi határozatot követően felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi tárca vezetőjének fontos feladata lesz ellenőrizni, vajon a kismamák és más érintettek januártól valóban kevesebbet fizetnek-e, vagy pedig a forgalmazók az eddiginél nagyobb hasznot zsebelnek be.

A háromkulcsos áfa nem gazdasági, hanem szociális szempontokat követ,ezért nem éppen a legjobb megoldás. Az optimális az lenne, ha bevezethetnénk az egykulcsos, legfeljebb tíz százalékos áfát. Ezentúl erre törekszünk - közölte Andrej Babis.

Januártól egyetlen kivétellel megszűnik a fizetős egészségügy ellátás Csehországban. Akkortól már csak az éjszakai vagy a munkaszüneti napokon igénybe vett sürgősségi ellátásért kell majd fizetni, esetenként 90 koronát (hozzávetőleg 1100 forint). Megszűnik a harminc koronás vizit-, és receptdíj, valamint a hatvan koronás kórházi napidíj. Jövő évtől a szülők a második gyermek után havi 200, a harmadik és a további után pedig 300 koronával csökkenthetik az adóalapjukat. Jelenleg egy-egy gyermek után havonta 1117 koronát írhatnak le. Visszaállították a munkában maradó nyugdíjasok korábbi kedvezményét is, akiknek újra nem kell adózniuk, ha a járandóságukon kívül évente a bevételük nem haladja meg az évi 24 840 koronát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.