Három gyerek tízmilliót érne

Miután kedden arról döntött az Országgyűlés, hogy január elsejétől az új építésű lakások áfája 27-ről 5 százalékra csökken, szerdán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: az állam tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad új lakás vásárlásához azoknak a házaspároknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.

Miután kedden arról döntött az Országgyűlés, hogy január elsejétől az új építésű lakások áfája 27-ről 5 százalékra csökken, szerdán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: az állam tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad új lakás vásárlásához azoknak a házaspároknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. Emellett – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztéseként – további tízmillió forintos hitelt is kaphatnak, huszonöt éves futamidőre. Ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Az idén július elseje óta elérhető csok célja az volt, hogy kibővítse a korábbi szocpolrendszert, és lendítsen a gyermekvállalási kedven. A támogatás összege – amely felhasználható használt ingatlan vásárlására is – jelenleg félmilliótól 3,25 millió forintig terjed. Nem csupán kettő vagy annál több gyereket nevelő családok kaphatják meg, hanem olyan gyermektelen párok is, akik négy éven belül egy, illetve nyolc éven belül két gyermeket vállalnak.

Főként vidéken lehet nagy segítség a kiterjesztett csok
Főként vidéken lehet nagy segítség a kiterjesztett csok
Földi Imre / Népszabadság

Lázár János szavai szerint a támogatás két gyermek esetén 2,6 millió forintra emelkedne új építésű lakások vásárlásakor, és már egy gyermeknél is eltörlik a csok feltételei között szereplő négyzetméterár-korlátokat. Akik már igényeltek csokot vagy korábban szocpolt, azok a felvett összeggel csökkentett támogatáshoz juthatnak hozzá. Az igénylés felső életkori határa 40 év marad. Azt egyelőre nem tudni, hogy akik nem tudják teljesíteni a vállalásokat, azoknak milyen feltételekkel kell majd visszafizetniük a támogatást.

Ingatlanpiaci szakértők korábban úgy becsülték, jelentős hatása elsősorban vidéken lehet a csoknak, hiszen ott alacsonyabbak az átlagos ingatlanárak, így a támogatás a teljes vételárhoz mérten nagyobb segítséget nyújt. Ez a lapunk által megkérdezett közvetítők szerint eddig valóban így történt, bár öt hónap adataiból nem vonnának le messzemenő következtetéseket.

Idén közel 50 százalékkal többen igényeltek eddig lakáshitelt, mint tavaly az első kilenc hónapban: a bankok 256 milliárd forint lakás­célú hitelt helyeztek ki, ami a legmagasabb összeg 2009 óta. Az Otthon Centrum Hitel Center adatai szerint a jellemző futamidő 15 év, az átlagos hitelösszeg pedig 7,5 millió forint. Az egy és öt év közötti futamidejű termékek esetén az átlagos hitelköltség-mutató 6,8 százalék, az öt évnél hosszabbaknál pedig 6,3-6,4 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.