Az EU vágóhídra küldte a magyar teheneket

Jövő hétfőn képletesen az utolsó magyar borjú is fellép azon a fővárosi tejtüntetésen, amelyen a hazai tejtermelők az uniós agrárpolitika ellen tüntetnek.


Mintegy ötven magyar tehenész utazik a hétvégén Luxemburgba, hogy európai kollégáikkal hétfőn közösen tiltakozzanak az Európai Uniós tejpolitikája ellen. Hétfő délután, Budapesten az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviselete elé már 700-1000 gazdát várnak. Ide Istvánfalvi Miklós a tejdemonstrációt előkészitő bizottság vezetője, a Tej Terméktanács elnökhelyettese szerint az utolsó magyar borjút is elhozzák.  Szerinte az EU tejpolitikája tehető felelőssé azért, hogy másfél év alatt literenként 95 forintról, 55 forintra csökkent a tej felvásárlási ára. Ezzel gyakorlatilag a magyar tejtermelő ágazatot a vágóhídra küldték.

Az EB a 2007-es keresleti piac hatására, több termelő ország számára kedvezőtlenül döntött, s megemelte a termelési kvótát. Ennek nyomán az olcsó és gyengébb minőségű tejtermékek elárasztották a magyar piacot is. Ez viszont az itthoni kereslet csökkenéséhez vezetve, nemcsak a tejtermelőket, de a feldolgozók jó részét is kritikus helyzetbe hozta.

Istvánfalvi információi szerint mintegy 15 uniós tagállamban hasonló a helyzet, ezért is kerül sor a luxemburgi és a budapesti demonstrációra. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az EU tűzze újra napirendre a tejtermelés szabályozásának kérdését.

A hazai termelők javaslata szerint a kvótatámogatás és az exportvisszatérítés 50 százalékos emelsére klenne szükség. Fontos lenne, hogy a nemzeti tejtermelés megmentése érdekében az unió azonnal fagyassza be a kvótaemelést. A magyar kormánytól pedig azt várják, hogy állami garancia mellett juthassanak, kamattámogatásos fejlsztési hitelhez, tegyék lehetővé, hogy a gázolaj jövedéki adóját teljes mértékben visszaigényelhessék és az állattartáshoz fontos állami felügyeleti szolgáltatások díját csökkentsék, illetve töröljék el.

Bognár László, a Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének főtitkára szerint a magyar állattenyésztők szempontjából elérkezett az utolsó pillanat, ugyanis most már a kemény magnak számító ellenőrzőtt tejelő tehénállomány létszáma a tavaly decemberi 200 ezerről 180 ezerre csökkent, az értékesebb állatokat exportálják, az idősebbeket a vágóhídra küldik.

Mádl István, a legnagyobb hazai tejtermelő vállalkozás, a pápai Agroprodukt Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy egy orosz vevő a tejtermelő állatokért, tehenként azonnali szállítsára 2000 eurót kínált. Mégsem adták, pedig a vezérigazgató szerint három évtizedes pályafutása legmélyebb pontjához érkeztek, és ha nem sikerül változtatást kicsikarni, akkor rövidesen folyadéktej-importra kényszerül az ország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.