Még egy alelnököt kap Matolcsy

Harmadik alelnököt kap az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és két fővel bővül a Monetáris Tanács. Mindezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) beolvasztása miatt.

A PSZÁF beolvasztása miatt a hét végéig megnevezi Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank harmadik alelnökét - közölte Rogán Antal a Reuters tudósítása szerint. A portfolio.hu azt írja: mivel a Monetáris Tanácsban emiatt egyenlő számba kerülnének a belső tagok a külső tagokkal, egy új külső tag kinevezése is szükségessé vált, ami a jövő héten megtörténhet. A PSZÁF elnöke által eddig kibocsátott rendeleteket ezután az MNB felé kell teljesíteniük a pénzügyi szervezeteknek, 2014 elejétől pedig új rendeletek lesznek hatályban.

A Monetáris Tanács másik új tagját az Országgyűlés gazdasági bizottsága jelöli. Ha a jelöltek készek a meghallgatásra, a jövő hét elején megtörténhet az ő kinevezése is Rogán bejelentése szerint.

Október 1-jén hatályukat vesztik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének az előző napon még hatályban lévő rendeletei a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvénnyel összefüggő ágazati jogszabályokat módosító, s az Országgyűlés által szeptember 23-án elfogadott, ám még ki nem hirdetett törvény szerint.

Amint ezt a törvényt kihirdetik a Magyar Közlönyben, Matolcsy György, az MNB elnöke a pénzügyi piacok folyamatos biztonságos működésének fenntartása érdekében rendeletet bocsát ki - fogalmaz az MNB közleménye. Ez alapján 2013. október 1-jétől a hatályukat vesztő PSZÁF rendeletekben foglalt kötelezettségeket - így többek között az adatszolgáltatásokat, bejelentéseket - a pénzügyi szervezeteknek december 31-ig az MNB-nek kell teljesíteni, változatlan tartalommal, formában, módon és határidőkkel. A felügyeleti díj fizetésére szolgáló bankszámlaszám változik, egyebekben a kapcsolattartásra és egyéb elérhetőségekre vonatkozó adatok nem módosulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.