Harmadszor is szabálytalan az energiahivatal EMFESZ-engedélye

Az első- és a másodfok után a Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalta a Magyar Energia Hivatalt azért, mert tavaly egy nap alatt, saját szabályait is megsértve engedélyezte az EMFESZ gázszolgáltató átírását az ügyletről nem tudó Mabofiról az ismeretlen hátterű svájci RosGasra. A kormányhivatal ragaszkodik döntéséhez.

A Legfelsőbb Bíróság hatályban tartotta azt az első- és másodfokú ítéletet, amely elmarasztalta a Magyar Energia Hivatalt (MEH) a EMFESZ Kft. tavalyi tulajdonosváltására kiadott engedélye miatt - közölte lapunkkal a felperes, azaz az ukrán Dmitrij Firtashoz tartozó ciprusi Mabofi.

A Fővárosi Bíróság elsőfokon 2010. január 18-án, majd másodfokon 2010. május 5-én megállapította: a MEH az EMFESZ gáztársaság eladásával kapcsolatban egyetlen nap alatt hozott, a tulajdonosváltást jóváhagyó határozata jogszabályba ütközik és új eljárás lefolytatására kötelezte a hivatalt.

A MEH azonban ennek nem tett eleget: felülvizsgálati eljárásban kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül a hivatalt elmarasztaló első- és másodfokú ítéletet. A Legfelsőbb Bíroság ma a keresetet elutasította es hatályban tartotta a korábbi döntéseket.

A befolyasszerzés iránti kérelmet az EMFESZ-t egyetlen dollárért megszerző RosGas AG adta be még 2009. április 29-én. A hivatal akkori elnöke, Horváth J. Ferenc, a hivatal saját Szervezeti es Működési Szabályzatában leírt megszokott eljárási rend helyett saját hatáskörbe vonta a befolyásszerzés iránti kérelmet és egy nap alatt jóváhagyó határozatot adott ki - közli a Mabofi.

Ezzel törvényi kötelezettségének nem tett eleget: így például mellőzte a vevő tulajdonosi szerkezetének bekérését és az eladó aláírási jogosultságának megvizsgálását - írja a Mabofi. A RosGas végső tulajdonosi háttere azóta sem tisztázódott. (Az EMFESZ ügyvezetőjének állítása szerint orosz üzletemberek állnak a háttérben.) A Mabofi érvelése szerint nem teljesültek a RosGas tulajdonosváltását indokló ígéretek, így a RosGasnak azóta sincs hosszú távú gázforrása, ami szertük ellátásbiztonsági kérdésekete vet fel.

Az EMFESZ eladásának jogosságát a tulajdonos Mabofi Holding azóta is vitatja. Az adásvétel a tulajdonos Mabofi Holdings tudta es beleegyezése nélkül, az EMFESZ ügyvezetőjének adott 5 éves, az EMFESZ megvásárlására szóló meghatalmazás alapján történt.

Az ügyben több polgári per mellett egy büntetőeljárás is folyik, melynek gyanúsítottja - hangsúlyozza a Mabofi - Góczi Istvan EMFESZ-ügyvezető.


A MEH élén azóta már a második elnök áll. A vitatott EMFESZ-adásvételt követően, mandátumának lejárta előtt Horváth J. Ferenc nyugdíjba vonult. Utódját, Matos Zoltánt a Fidesz küldte el, és ültette a helyére szolnoki pártszervezetük volt vezetőjét, Horváth Pétert. A MEH mindez idő alatt láthatólag kiállt eredeti döntése jogossága mellett.

A Magyar Energia Hivatal szóvivője, Vigassy Csaba annyit közölt: ha kézhez kapják a határozatot, az abban foglaltaknak megfelelően járnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.