'Harmadfokon' is a Mabofié az EMFESZ

Ma a Kúria helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi másodfokú, jogerős döntését, miszerint semmis az EMFESZ Kft. 2009-es furcsa adásvétele, vagyis az ukrán Dmitro Firtas-féle Mabofi a jogos tulajdonos. Ez Góczi István ügyvezetőnek még mindig nem elég, hogy önként távozzon.

A Kúria helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi jogerős döntését, miszerint semmis az EMFESZ Kft. 2009. áprilisi adásvétele. Ez azt jelenti, hogy a korábbi gázszolgáltató visszamenőleg az eredeti tulajdonosé, az ukrán Dmitro Firtas érdekkörébe tartozó ciprusi Mabofié - tájékoztatták lapunkat a Mabofinál.

Mint emlékezetes, 2009-ben Góczi István EMFESZ-ügyvezető magát egy vitatott papírral a Mabofi képviselőjének feltüntetve egy dollárért eladta a kft.-t az akkori helyettese által képviselt, máig ismeretlen hátterű svájci RosGasnak. A honi hatóságok - az energia hivatal és a cégbíróság - rendkívül rövid vizsgálatokat követően hagyták helyben a kérelmet. Döntésük mellett akkor is kitartottak, amikor kiderült, a Mabofi maga nem is tudott az adásvételről, ilyenre nem adott semmilyen konkrét megbízást.

Azóta számos per indult pró és kontra. Közben az EMFESZ elvesztette gázszolgáltatói engedélyét és anyagi helyzetéről is ellentmondásosak a hírek.

A tavaly év végi másodfokú döntést követően a Mabofi már kezdeményezte a cégbíróságon az átírást. Ennek nyomán hosszadalmas "törvényességi felügyeleti eljárás" indult, de a RosGas újabb kérelme miatt ezt felfüggesztették.

A Mabofi egyébként már a 2009-es eset óta rendre a Firtassal együtt dolgozó Knopp Andrást szeretné az EMFESZ ügyvezetői székében látni.

Góczi István a mai "harmadfokú" döntés után megismételte lapuknak adott tavalyi nyilatkozatát, miszerint akkor fogadja el a Mabofi esetleges ügyvezető-váltási kezdeményezését, ha a cégbíróság jogerősen visszahelyezi a ciprusi céget a tulajdonosi posztra. Ez eddig nem történt meg.

Hozzátette: egyelőre tanulmányozzák a Kúria ítéletét, de azt nem tartják egyértelműnek. Az ítélet ugyanis - szavai szerint - lehetőséget teremt arra, hogy egy független választott bíróság adott esetben felülírja azt. Ilyen pedig zajlik a felek között, mégpedig Moszkvában. Ha tehát a cégbíróság újból törvényességi felügyeleti eljárást indít, abban kezdeményezni fogják a Kúria-döntés érvényesítésének elhalasztását a moszkvai választott bíróság döntéséig. Azt a kérdést, hogy a Mabofi milyen vagyont találna az EMFESZ-ben, korainak minősítette.

A Mabofi részéről Gócziék álláspontját blöffnek minősítették. Úgy vélik, a moszkvai választott bírósági eljárás ama szerződés alapján indult el, amelyet a Kúria semmisnek mondott ki. Ezt az álláspontot képviselik majd a cégbíróság előtt is, ahol a mai döntésének megfelelően valóban kezdeményezik az eredeti állapot visszaállítását. (Egyúttal nem hagytak kétséget Góczi azonnali leváltása felől sem.) Fizikailag ők is a cégbíróság jogerős döntését követően tervezik az EMFESZ feletti irányítás visszaszerzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.